Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους: μείωση αποδοχών, καθυστέρηση πληρωμών, αβεβαιότητα για το μέλλον. Αποτελεσματική λύση προσφέρουν τα λεγόμενα «Προγράμματα Υποστήριξης Προσωπικού». Έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας έως και κατά 70%! Η φύση της εργασίας μας έχει υποστεί δραματικές αλλαγές και συνεχίζει να αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Αγγίζει σχεδόν όλα τα επαγγέλματα, από καλλιτέχνες και γιατρούς, μέχρι ελεύθερους επαγγελματίες και πωλητές. Αναπόφευκτα, οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από στρες. Και το στρες στον εργασιακό χώρο αποτελεί σημαντική απειλή σε ατομικό επίπεδο για την υγεία μας, σωματική και ψυχική, αλλά και ευρύτερα εξελίσσεται σε «βόμβα» στα θεμέλια των επιχειρήσεων. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί τεράστιο κόστος στις επιχειρήσεις, ίσο με το 4% του ΑΕΠ μιας χώρας! Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 2 στους 3 εργαζομένους αισθάνονται ανασφάλεια για την εργασία τους. Μόνο στην ΕΕ, εκτιμάται ότι το 1/3 του εργατικού δυναμικού βιώνει μια ψυχολογική διαταραχή, κυρίως κατάθλιψη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ψυχολογικά προβλήματα και η χρήση ουσιών αναδεικνύονται πλέον σε κύριες αιτίες ασθένειας και απώλειας παραγωγικότητας των εργαζομένων. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι:
Παρ’ όλο, λοιπόν, που είναι ξεκάθαρο ότι το άγχος επηρεάζει την παραγωγικότητα, λίγοι είναι οι εργοδότες που έχουν εφαρμόσει στρατηγικές για τη μείωση των χρόνιων παραγόντων που προκαλούν στρες. Κι όμως λύση υπάρχει: Employee Assistance Programs. Η λύση Τα προγράμματα EAP βοηθούν τους εργαζομένους να ισορροπήσουν την επαγγελματική και την προσωπική ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τους επιχειρηματικούς στόχους των εργοδοτών μέσω της αυξημένης απόδοσης των εργαζομένων τους και της διατήρησης ενός υγιούς ενδοεπιχειρησιακού κλίματος. Είναι μια, εύκολη στη χρήση, εμπιστευτική υπηρεσία, που προσφέρει πολύπλευρη προσέγγιση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας:
Αποτελέσματα Έρευνες γνώμης σε εργαζομένους έχουν δείξει ότι το 80-90% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να εργαστούν πιο σκληρά για μια εταιρεία που είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά προβλήματά τους. Άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι όταν παρέχονται ΕΑΡ, η απώλεια εργασίας μειώνεται κατά 60% και υπάρχει βελτίωση κατά 43% της παραγωγικότητάς τους. Σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα μιας Ομοσπονδιακής Επαγγελματικής Έρευνας Υγείας (ΗΠΑ) σε πάνω από 60.000 εργαζομένους που συμμετέχουν σε ΕΑΡ, τα άτομα που ανέφεραν σημαντική δυσκολία να ολοκληρώσουν το καθημερινό τους έργο λόγω των συναισθηματικών προβλημάτων τους παρουσίασαν 73% ποσοστό βελτίωσης της παραγωγικότητας μετά τη συμμετοχή τους στα EAΡ. Προβλήματα που προκαλούν τη μείωση της παραγωγικότητας
Τα οφέλη των «Προγραμμάτων Υποστήριξης Προσωπικού»
Αβεβαιότητα και στρες στον φαρμακευτικό κλάδο Έντονες πιέσεις ασκούνται στον φαρμακευτικό κλάδο, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με δραματική συνέπεια τη μείωση του προσωπικού και τον περιορισμό των επενδύσεων. Όλα αυτά μεταφράζονται σε αβεβαιότητα και εργασιακό στρες για τους εργαζομένους στον κλάδο. Έκθεση του αμερικανικού περιοδικού “FirstWord Pharma” αναφέρει πως το χρονικό διάστημα 2008-2013, οι 11 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν σε συνολικά 143.000 απολύσεις! Πρώτη στη λίστα είναι η Μerck (MSD στην Ελλάδα) με 46.140 απολύσεις και ακολουθούν η Αstrazeneca με 25.733, η Pfizer με 16.517 και η GSK με 9.000 απολύσεις. Κύριες αιτίες των απολύσεων –σύμφωνα με την ίδια έκθεση– είναι ο ανταγωνισμός με τα generics (γενόσημα), η μείωση της παραγωγικότητας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (νέα φάρμακα), η στροφή προς εξειδικευμένα φάρμακα, που δεν απαιτούν αντιπροσώπους (ιατρικούς επισκέπτες) για την προώθησή τους, καθώς και μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν από τους Θεσμούς για τον περιορισμό των υπέρογκων δαπανών για φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια, είχαμε κύμα απολύσεων σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως Sanofi, Boehringer, Pfizer, GSK, Roche, μέχρι και αναστολή της λειτουργίας τμημάτων, όπως στην Bristol, τη Sandoz και την Teva. Ειδικά στον κλάδο των πωλήσεων, υπάρχουν εταιρείες που προχώρησαν σε δραστικές μειώσεις ιατρικών επισκεπτών, έως και κατά 60-70%.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ