Τον κίνδυνο εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών μέσω των κουνουπιών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες από ενδημικές χώρες, επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Όπως τονίζει σε επείγον έγγραφό του (επισυνάπτεται) προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας που εμπλέκονται «στις περιοχές και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, κρίνεται άκρως απαραίτητη η διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, και η μείωση στο μέτρο του δυνατού των συνθηκών συγχρωτισμού».
Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, όμως, μόνο ανακούφιση δεν εμπνέει, καθώς 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν στριμωχτεί σε άθλιους χώρους, χωρίς αποχέτευση και με ακατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής. Είναι ενδεικτικό ότι για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι αυτοί καταφεύγουν είτε στις παρακείμενες παραλίες, ενώ το αθλητικό κέντρο έχει γεμίσει από ακαθαρσίες.
Βασικό μέτρο πρόληψης της Δημόσιας Υγείας, στο μεταξύ, αποτελούν οι ψεκασμοί και αεροψεκασμοί (δευτερευόντως). Το ζήτημα είχε τεθεί ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη στη συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιο Γιαννόπουλο (εδώ).
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστο Καραμάνο, οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Περιφέρειας έχουν ολοκληρωθεί. «Οι ψεκασμοί έχουν ενεργοποιηθεί σε όλη την Αττική – από το Σχοινιά μέχρι την Τροιζήνα, από τα τέλη Μαρτίου» λέει στο Virus, εξηγώντας ότι η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα για τις περιαστικές περιοχές, ενώ στις αστικές οι ευθύνη βρίσκεται στους Δήμους. Το Virus επικοινώνησε ενδεικτικά με το Δήμο Αλίμου, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ψεκασμούς σε ρέματα, φρεάτια και άλλους χώρους με στάσιμα νερά για την εξολόθρευση της νύμφης του εντόμου. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, οι ψεκασμοί θα επαναλαμβάνονται σε μηνιαία βάση από τον αρμόδιο εργολάβο, έπειτα από ελέγχους αποτελεσματικότητας.
Σε «πορτοκαλί» συναγερμό τα Νότια Προάστια
Αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού διατρέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Άλιμος, η Γλυφάδα, το Ελληνικό και η Αργυρούπολη.
Οι τοπικοί πληθυσμοί σε αυτές τις περιοχές εκτιμάται πως έχουν υψηλότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με ασθένειες όπως ελονοσία, Δάγκειος πυρετός, ιός Ζika και νόσος Chikungunya, εφόσον τσιμπηθούν από κουνούπι, που προηγουμένως έχει τσιμπήσει μετανάστη ή πρόσφυγα που προέρχεται από χώρες που ενδημούν αυτές οι ασθένειες.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο έγγραφό του εφιστά την προσοχή και στον τοπικό πληθυσμό για τυχόν μετάδοση των επικίνδυνων ασθενειών, τον οποίο καλεί να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας όπως η τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα, η συχνή χρήση ειδικών εντομοαπωθητικών και η κυκλοφορία τους καλοκαιρινές μήνες με τα κατάλληλα ρούχα (παντελόνι, μακρυμάνικα μπλουζάκια κτλ.).
keelpno-eggrafo-new
Πηγή: vimaonline.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ