Αύξηση 90% μέχρι το 2030, δείχνουν τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου για τις ηλικίες 20-34 ετών και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών, με «κερδισμένους» της υπόθεσης τους άνω των 50 ετών, στους οποίους ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι ενώ μειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, αντίθετα αυξάνεται στις μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.
Και παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μπορεί να είναι ανησυχητικά, εντούτοις οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί. Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης JAMA, μόνο το 1% από αυτές συνέβησαν σε άτομα κάτω των 35 και 6,8 % ήταν σε άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.
Την τελευταία 20ετία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται, λόγω του ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, η διάγνωση γίνεται πιο έγκαιρα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η 5ετής επιβίωση να είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, όμως εξακολουθεί να είναι χαμηλό το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης και αυτό να περιορίζεται μόνο στο 40% των περιπτώσεων.
Ωστόσο, η μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον σημειώνει ότι η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% ενώ, του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες μέχρι το έτος 2030, εφόσον δεν υπάρξει καμία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση του νεότερου πληθυσμού απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.

Αύξηση των καρκίνων του εντέρου στους νέους μέχρι το 2030
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία καρκίνου του παγκρέατος
Νέες παστίλιες Strepfen με γεύση πορτοκάλι – Η λύση για τον πονόλαιμο χωρίς ζάχαρη
Xριστουγεννιάτικη γιορτή από ΙΦΕΤ και Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος
Μ. Θεμιστοκλέους: Ανακοινώθηκε η κάθοδος στην Ανατολική Αττική
Μυασθένεια Gravis: Συνέντευξη με την Isabella Curtis και την Πρόεδρο του Συλλόγου Μυασθενών, Κωνσταντίνα Σπίγγου
Ιωάννης Κόκκοτος (UCB): «Το μέλλον της Ανοσολογίας χτίζεται γύρω από τον άνθρωπο και την εξατομικευμένη ιατρική»















Comments (0)