Καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός του αγροτικού γιατρού και αντικαθίσταται από το λεγόμενο “προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας“. Οι νέοι γιατροί, που θα ενταχθούν στο νέο θεσμό, θα λάβουν ισχυρά κίνητρα αν επιλέξουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής ή παθολογίας, μετά τον πρώτο χρόνο της θητείας τους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων γενικών ιατρών ή παθολόγων από την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στα κίνητρα θα είναι μειωμένη φορολογία και γενναίες αμοιβές, που θα φθάνουν τις 100-150.000 ευρώ ετησίως.
Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα μεγάλα κενά σε προσωπικούς γιατρούς, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όλες οι προαναφερόμενες αλλαγές θα ενταχθούν σε σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη τους έτους, με στόχο η εφαρμογή να ξεκινήσει σταδιακά εντός του 2024.
Σήμερα, υπηρετούν 1.261 νέοι πτυχιούχοι ιατροί στην υπηρεσία υπαίθρου, οι θέσεις των οποίων θα επαναπροκηρυχτούν, δημιουργώντας μία νέα δεξαμενή γιατρών για να καλυφθούν τα κενά στις μεγάλες πόλεις. Μετά το πρώτο έτος της υποχρεωτικής θητείας, όσοι ιατροί επιλέξουν την παθολογία ή τη γενική ιατρική θα λάβουν ως ετήσια αποζημίωση 46.000 ευρώ μικτά. Σήμερα, μόλις 6% των νέων πτυχιούχων ιατρών επιλέγουν τις ειδικότητες αυτές ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 26%.
Όπως ανέφερε η κα Αγαπηδάκη, σχεδιάζεται η αλλαγή της ιατρικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ. Σήμερα, οι γιατροί που καλούνται να εργαστούν σε κέντρα υγείας και στην πρωτοβάθμια, ως επί το πλείστον έχουν εκπαιδευτεί σε νοσοκομεία, γεγονός που δημιουργεί στρεβλώσεις.
Η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν και οι “ποινές” για τους ασφαλισμένους, που είχαν θεσπιστεί παλαιότερα, όπως π.χ. η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός, του συντονιστή φροντίδας, που θα κληθεί να υποστηρίξει τον προσωπικό ιατρό αλλά και ευρύτερα στην κοινωνική φροντίδα των ασθενών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ