«Πρεμιέρα» θα κάνει σύντομα το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Το πρόγραμμα θα έχει 5,5 εκατομμύρια επωφελούμενους πολίτες ηλικίας 30 – 70 ετών.
Τις επόμενες εβδομάδες του Νοεμβρίου αρχίζει το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι δικαιούχοι θα υποβηθούν σε ελέγχους,αιματολογικές εξετάσεις και κλινική εξέταση από τον γιατρό, εφόσον ο πολίτης βρεθεί να έχει κάποιο πρόβλημα, για παράδειγμα αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, όπως εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα λειτουργήσουν 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικής κλινικές σε όλη τη χώρα. Εκεί θα παραπέμπονται περιπτώσεις που εντοπιστούν με έμφραγμα ή με απόφραξη στις αρτηρίες ή χρειάζεται αγγειοπλαστική, όπως αποσαφήνισε η αναπληρώτρια υπουργός.
Αναφορικά με την χρηματοδότηση των προληπτικών προγραμμάστων από το Ταμείο Ανάκαμψης η κ. Αγαπηδάκη διαβεβαίωσε ότι «Οι προληπτικές εξετάσεις, το νέο σύστημα πρόληψης έχει θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση το 2020 με το νόμο 4675» και σχολίασε ότι θα συνεχίσουν κα μετά το την ολοκλήρωση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων. Επί του θέματος η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι «το σύστημα ήρθε για να μείνει». Όσο για την αποτελεσματικότητά τους, όπως ανακοίνωσε η κ. Αγαπηδάκη εντοπίστηκαν ήδη πολίτες με καρκίνο του παχέος εντέρου και γίνονται οι χειρουργικές πράξεις.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο η κ. Αγαπηδάκη στάθηκε στα κίνητρα για την ενίσχυση της ΠΦΥ όπως είναι τα 40.000 ευρώ εφάπαξ σε όσους νέους γιατρούς κάνουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε για τις δυνατότητες που δόθηκαν ότι στόχος ο προσωπικός γιατρός να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων. Περισσότερες θέσεις θα «ανοίξουν» σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία για να καλυφθούν τα κενά και «ο πολίτης να γράφεται σε γιατρό του Δήμου που κατοικεί ή όμορων δήμων».
Για το θέμα που ανέκυψε στη συζήτηση στη Βουλή για τους ειδικευόμενους γιατρούς η αναπληρώτρια υπουργεός υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα γενικοί ιατροί και παθολόγοι αποτελούν 6% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 20%. Γι’ αυτό δόθηκε το οικονομικό κίνητρο.
Μάλιστα, η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε στα λεγόμενά της ότι «οι επαγγελματικές ενώσεις και οι επιστημονικές ενώσεις των γενικών ιατρών και των παθολόγων ζήτησαν από μόνοι τους να εκπαιδευτούν όλοι οι ειδικευμένοι παθολόγοι και μη, στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, γιατί αυτός ο θεσμός, αυτός ο ρόλος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσει τον παθολόγο μας. Σε αυτά λοιπόν τα συγκεκριμένα καθήκοντα όλες οι κατηγορίες των ιατρών που βάζουμε μπορούν να ανταποκριθούν. Και δεν μπορώ να δεχτώ γιατί υποτιμητικό είναι ότι ένας άνθρωπος που σήμερα βγάζει εφημερία στα επείγοντα και καλείται να διαχειριστεί ατυχήματα, εμφράγματα, δεν μπορεί να συμβουλεύσει έναν πολίτη για τις προληπτικές εξετάσεις και να ενημερώσει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ