Η παραλλαγή Όμικρον δείχνει σημαντικά μειωμένη βαρύτητα λοίμωξης, αλλά δεν διασφαλίζεται ο περιορισμός της μελλοντικής πίεσης στα συστήματα υγείας εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς του. Οι παρατηρήσεις από τη Νότια Αφρική είναι καθησυχαστικές χωρίς όμως ασφαλή στοιχεία.
Μείζονος σημασίας στοιχείο που όμως δεν έχει περιληφθεί στις αναλύσεις αποτελεί η εκτίμηση της θνητότητας του στελέχους. Σοβαρά δεδομένα υπολογίζεται ότι θα είναι στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητας σε περίπου ένα μήνα ακόμα ώστε να είναι σε θέση να καταλήξει ασφαλή συμπεράσματα.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι πλέον έχουμε στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι η Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από ότι τα προηγούμενα στελέχη.
Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες μετά την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον, το σύστημα Υγείας στη Νότιο Αφρική δεν βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης. Από τις διαπιστώσεις που μεταφέρονται είναι μεν η αύξηση του αριθμού των θανάτων, αλλά δε σε πολύ μικρότερο επίπεδο από αυτά που παρατηρήθηκαν για αντίστοιχες αυξήσεις σε κρούσματα στα προηγούμενα κύματα. Επίσης, σε χώρες που η νέα παραλλαγή Όμικρον έχει μεταδοθείι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί πίεση στο σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον.
Ούριος φαίνεται να είναι ο άνεμος από μια προδημοσίευση αναφορικά με νοσηλείες από δεδομένα της Νοτίου Αφρικής. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την Δέλτα είναι μειωμένος 3 με 4 φορέ
Απαισιόδοξα ήταν αρχικά τα στοιχεία από τεχνική ανάλυση από το Imperial College του Λονδίνου με βάση κρούσματα της Δέλτα και Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς δεν είχε βρει στατιστικά σημαντική διαφορά με την προηγούμενη κυριαρχούσα παραλλαγή. Αυτή η αρχική ανάλυση βασιζόταν σε 24 εισαγωγές περιστατικών σε νοσοκομεία στελέχους Όμικρον. Οι πιθανότητες εισαγωγής φαίνονταν όντως μικρότερες για τα κρούσματα με στέλεχος Όμικρον, ωστόσο ήταν περιστατικά με μικρή ηλικία και για αυτό η στατιστική ανάλυση δεν είχε την ισχύ να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Ωστόσο, η επικαιροποιημένη ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι σημαντικά μειωμένη (κατά 15%) για τα περιστατικά μολυσμένα με Όμικρον σε σχέση με Δέλτα. Επίσης σημαντικά μειωμένος είναι ο χρόνος νοσηλείας (κατά 40%). Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός αφενός στο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιθανόν έχει μολυνθεί από τα προηγούμενα στελέχη χωρίς να έχει καταγραφεί και αφετέρου οι επαναλοιμώξεις είναι αυτές που έχουν αρκετά μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας (κατά 50-70%).
Μια ακόμη έρευνα από τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας,, όπως μεταδίδει το NBCnews, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είχαν περίπου κατά δύο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, σε σύγκριση με όσους είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή δέλτα. Και αυτή η έρευνα εκτιμά πως η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται όλο και περισσότερο με ηπιότερα συμπτώματα, τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, τονίζει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, 10 φορές μεγαλύτερο από την επαναμόλυνση με παραλλαγή Δέλτα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ