Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων επίκεινται στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες αντικατάστασής τους. Οι μισοί σχεδόν είναι γιατροί.
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απασχολούνται με συμβάσεις (έργου, εργασίας, κ.ο.κ.).
Κατά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, πρόκειται για 500 επικουρικούς γιατρούς, που απολύονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου και 600 γιατρούς μέσω ΕΣΠΑ, οι οποίοι απολύονται μέχρι 31 Ιανουαρίου. Ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυση τους θα έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι τις 31 Μαΐου 2019.
“Έχουν ήδη απολυθεί δεκάδες επικουρικοί γιατροί καθώς και νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε ΜΕΘ, ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας” επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές.
Στο μεταξύ, η μαζική αυτή “έξοδος” ανθρώπινου δυναμικού από το σύστημα, δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη αναπλήρωση. Χαρακτηριστικά, ακόμη δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των 360 μόνιμων γιατρών που συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου.
Την ίδια ώρα, και παρά τις κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για «εκδίωξη των εργολάβων», οι εργολαβικές εταιρείες “ζουν και βασιλεύουν” σε δεκάδες δημόσιες μονάδες, εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους. Όπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία με προσλήψεις ορισμένου χρόνου οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης λόγω λήξης των συμβάσεων τους. Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, η παράταση της σύμβασης, κάτω και από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξασφαλίζει στους εργαζόμενους πλήρη δικαιώματα (π.χ. επίδομα τέκνων και μισθολογική εξέλιξη) ούτε βέβαια μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, προσθέτουν.
Αντιδρώντας στην προαναφερόμενη κατάσταση, Σωματεία Εργαζομένων και Επιτροπές Αγώνα από δημόσια νοσοκομεία, αλλά και φορείς που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπ. Υγείας (π.χ. ΟΚΑΝΑ), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παννατική στάση εργασίας (11-3) τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.
“Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί «τέλους των Μνημονίων» (χωρίς να έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο) που συνοδεύονται από την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων (μείωση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις κλπ) αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτηση μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τα δικαιώματα μας” τονίζει ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ – ένα από τα νοσοκομεία που έχει πάρει απόφαση να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.
Οι διοργανωτές καλούν σε συγκέντρωση στις 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και σε πορεία προς τη Βουλή, διεκδικώντας:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ