Με τετρασέλιδη επιστολή προς την 6η ΥΠΕ, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου θέτει εγγράφως τις θέσεις και τις απόψεις του για τη λειτουργία της Μονάδας και τη θνητότητα των ασθενών με Covid-19 εντός αυτής.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου, Κωνσταντίνος Γκιάφης, σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του agrinionews.grεπισημαίνει πως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ έδωσε μάχη χωρίς να κάνει διαλογή. Για την«απόλυτη» σχεδόν θνητότητα (41 νεκροί) όσων νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου και όσα ακολούθησαν ο κ. Γκιάφης υποστήριξε πως εδώ και χρόνια η κατάσταση στη ΜΕΘ είναι προβληματική και από το 2009 ζητά ενίσχυση. Επίσης, υποστήριξε πως «επέμενα να μην γίνει η ΜΕΘ Covid γιατί το σύνολο του Νοσοκομείου δεν διαθέτει της δυνατότητες, αλλά…», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκιάφης και σημειώνει πως η «ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η «γύμνια» μας» .
Έμφαση έδωσε ο γιατρός στο timing, τονίζοντας ότι έχει «το πρώτο ρόλο στην επιβίωση του όποιου ασθενούς ΜΕΘ. Η ΜΕΘ ποτέ δε ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για το καλό του ασθενούς εγκαίρως. Η κλινική covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου», σημειώνει σε άλλο σημείο της απάντησης του και τονίζει πως είναι απαραίτητη «η έγκαιρη διασωλήνωση των ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ».
Ενδεικτικό της διαχείρισης είναι ένα ακόμη επιχείρημά του πως «οι ΜΕΘ covid παρουσιάζουν θνητότητα μέχρι και πάνω από 85-90% με την ειδοποιό διαφορά ότι εμείς παίρνουμε τελικού σταδίου και όχι απλά σε βαριά μορφή». Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα για τα ποσοστά θνητότητας πρέπει να εξεταστούν μια σειρά από παράγοντες , το APACHE II score (πρόκειται για σύστημα βαθμονόμησης βαρύτητας νόσου που χρησιμοποιούνται στην ΜΕΘ), και το ιστορικό κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με ιατροτεχνολογικές δυνατότητες του νοσοκομείου.
Έλλειμα υπήρχε στη δέουσα προετοιμασία κατά τον κ. Γκιάφη σημειώνοντας ζητήματα στελέχωσης, διάθεση μοριακού αναλυτή κλπ, ενώ τονίζεται ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική, λοιμωξιολόγο, λειτουργούντα μαγνητικό τομογράφο, φυσικοθεραπευτές- απογεύματα, νύχτα και αργίες και η ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες high frequency δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Covid.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν υπήρξε rotation του προσωπικού όλων των κλινικών, η αύξηση των νοσηλευτριών ΜΕΘ σύμφωνα με τα διεθνή guidelines, η ύπαρξη μόνιμου φυσιοθεραπευτή , την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Σχετικά με τη στελέχωση της ΜΕΘ, κατά τα λεγόμενά του ζητήθηκε να προσφέρουν σε μόνο τρεις γιατροί εντατικολόγοι και ένας επιμελητής Β’ ( χωρίς εξειδίκευση πρόσφατα), με ανεπαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο βρισκόταν σε over-load και burn-out, ενώ απομακρύνθηκαν και δύο έμπειρες νοσηλεύτριες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ