«Βαθιά θα βάλουν» και φέτος «το χέρι στην τσέπη τους» οι γονείς προκειμένου τα παιδιά τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Αν και η σχολική υγιεινή, δηλαδή οι προληπτικές εξετάσεις για τα πρωτάκια και τους άλλους μαθητές που αθλούνται είναι υποχρεωτική από το νόμο, συχνά ο έλεγχος αυτός παραλείπεται ή γίνεται πλημμελώς, αφού δεν προβλέπεται κανένα κονδύλι για το σκοπό αυτό.
Όπως λέει στο Virus ο Καρδιολόγος και μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας «ο προαθλητικός έλεγχος στην Ελλάδα δυστυχώς γίνεται με ευθύνη των γονέων και όχι του κράτους. Ειδικά τους πρώτους μήνες κάθε σεζόν, οι γιατροί στον Ευαγγελισμό βλέπουν εκατοντάδες παιδιά, ενώ αρκετοί γονείς καταφεύγουν σε ιδιώτες όπου πληρώνουν κατ’ ελάχιστο 80 ευρώ για τις προληπτικές εξετάσεις των παιδιών τους».
Αυτό συμβαίνει καθώς στα δημόσια νοσοκομεία η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για να κλείσει κανείς ραντεβού για όλες τις εξετάσεις που απαιτούνται (καρδιολόγος, δερματολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ορθοπεδικός, κ.λπ. κατά περίπτωση). Την ίδια ώρα, το απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία κόστος της διενέργειας των εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, έχει σαν αποτέλεσμα την παράλειψή τους.
Ο προαθλητικός έλεγχος συχνά όμως, κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια έως ότου πια είναι πολύ αργά. Μάλιστα, οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι που βλέπουν «το φως της δημοσιότητας» – αν και αφορούν μόλις 1:100.000 αθλητές κατ’ έτος – συναντώνται σε νέους ανθρώπους. Σχετικά, αξίζει να αναφερθεί ότι στον περσινό λαϊκό μαραθώνιο, πάνω από 25 δρομείς διακομίστηκαν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.
Όπως τονίζει ο κ. Σιώρας, «ακόμα και εθνικές ομάδες νέων έρχονται στα νοσοκομεία για προαθλητικό έλεγχο μετά από παράκληση των γονέων και όχι μετά από υπεύθυνη παρέμβαση της ομοσπονδίας», ενώ προσθέτει πως «οι αδιάγνωστες διαταραχές στην όραση, στην ακοή, στο μυοσκελετικό σύστημα οδηγούν σε αμέτρητους τραυματισμούς αθλούμενων» οι οποίοι τελικά δεν καταγράφονται ως τέτοιοι.
Οι εξετάσεις αυτές προφανώς δεν αφορούν μόνο τις 800.000 των μαθητών των πρώτων τάξεων του σχολείου και τα νήπια, αλλά συνολικά τον πληθυσμό που αθλείται, καθώς και τις οργανωμένες ομάδες.
Ο γιατρός επισημαίνει πως ο προαθλητικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κατ’ ανώτερο ανά 3ετία. Διευκρινίζει παρά ταύτα πως δεν θα πρέπει κανείς να καταφεύγει σε υπερβολές για διαρκείς ελέγχους, δημιουργώντας προκλητή ζήτηση υπηρεσιών και πανικό στο περιβάλλον του νέου παιδιού.
Ο Ηλ. Σιώρας καταλήγει: «Τα σχολεία, οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών πρέπει να διεκδικήσουν να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ, με πυρήνα το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που θα παρέχει αυτές τις υπηρεσίες δωρεάν. Άμεσα πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ που έχουν κλείσει και ανήκουν τώρα στον ΕΟΠΥΥ, να λειτουργήσουν όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, ώστε να ελέγχεται συνολικά ο πληθυσμός προαθλητικά και το σχολικό περιβάλλον».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ