Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς η θεσμοθέτηση αλλαγών στο πεδίο των ειδικοτήτων και των εξειδικεύσεων, τις οποίες ανακοίνωσε η Αριστοτέλους την περασμένη εβδομάδα.
Λίγες μόνο ημέρες πριν, σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας είχε εκφράσει την αντίθεσή της στις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση και τις επιστημονικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, είχε ζητήσει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για την πρόταση του ΚΕΣΥ και όχι διαδικασίες fast track.
Αντ’ αυτού, ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης με την οποία αναπροσαρμόζονται οι ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις, αιφνιδιάζοντας τον κλάδο που περίμενε πως οι αλλαγές θα ερχόντουσαν ως σύνολο στη Βουλή με την κατάθεση σχεδίου νόμου, το οποίο πρώτα θα θέτονταν για δημόσια διαβούλευση.
“Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ πως δήθεν για οποιαδήποτε επικείμενη σοβαρή θεσμική αλλαγή στην ιατρική εκπαίδευση θα ενημερώνονταν έγκαιρα οι νοσοκομειακοί γιατροί ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους. Για άλλη μια φορά όμως η πολιτική ηγεσία κοροϊδεύει και εξαπατά. Ανακοινώνει αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα σοβαρότατα μέτρα χωρίς κανέναν διάλογο και καμία ενημέρωση. Θεσμοθετεί σημαντικές αλλαγές πίσω από τις πλάτες των γιατρών” αναφέρει σχετικά το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπαινίσσεται, πάντως, ότι ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους υπήρξε εξαντλητικός.
Δεδομένου πως το κείμενο της ΥΑ Πολάκη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, παρά μόνο το περίγραμμα αυτού, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τις επικείμενες αλλαγές. Για τους συνδικαλιστές, όμως, οι ανακοινώσεις που έγιναν φανερώνουν δίχως αμφιβολία τον αντιδραστικό χαρακτήρα της επικείμενης απόφασης.
Σχολιάζοντας την αύξηση του χρόνου ειδικότητας στη Γενική Ιατρική, στην Παιδιατρική και στη Νευροχειρουργική, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εκφράζει την άποψη ότι αποσκοπούν στην παράταση του χρόνου παραμονής των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία για την κάλυψη κενών ιατρικής «λάντζας» σε υποστελεχωμένα τμήματα.
“Ελάχιστα ή καθόλου θα συμβάλλει στην αρτιότερη εκπαίδευσή τους. Απλά θα καθυστερήσει την παραπέρα επιστημονική και εργασιακή τους προοπτική. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που έχει εξαγγελθεί από την ηγεσία του ΚΕΣΥ και η επικείμενη θεσμοθέτηση «σκλήρυνσης», συγκεντροποίησης και παραπέρα ρουσφετοποίησης της διαδικασίας των τελικών εξετάσεων ειδικότητας…” τονίζει. Εξάλλου, προσθέτει, η ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας απαιτεί ως αναγκαία προϋπόθεση μαζικές προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών. Όρος που δεν φαίνεται να ικανοποιείται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Για τις διετείς εξειδικεύσεις, αντίστοιχα, εκτιμά πως συνιστούν τακτοποίηση «παραγγελιών» του περιβάλλοντος του διοικητή του ΚΕΣΥ.
“Μόνο οι Ενδοκρινολόγοι θα επιτρέπεται να ασχολούνται με διαβητικούς ασθενείς με βάση την κύρια ειδικότητά τους όπως (σωστά άλλωστε) ως τώρα έκαναν. Αντίθετα από εδώ και πέρα οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι θα απαγορεύεται να αντιμετωπίζουν διαβητικούς ασθενείς με βάση την κύρια ειδικότητά τους και θα έχουν αυτό το δικαίωμα μόνο όσοι κάνουν την νέα εξειδίκευση μετά την κύρια ειδικότητα” αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές. Παρόμοιο προβληματισμό εκφράζουν και για την αντίστοιχη ρύθμιση περί Μεταβολισμού.
“Η πολιτική ηγεσία οφείλει να αποσύρει άμεσα την υπουργική απόφαση και να προσέλθει (επιτέλους …) σε διάλογο με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών και των φοιτητών, όχι να αιφνιδιάζει τους ειδικευόμενους αλλά και τους φοιτητές της Ιατρικής πίσω από την πλάτη τους κρυφά και μουλωχτά” καταλήγει η παράταξη.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ