Την αναγκαιότητα έκδοσης θεραπευτικών πρωτόκολλων και να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19, στο επίπεδο της Π.Φ.Υ, επεσήμανε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.
Με στόχο να ενισχυθεί η φαρμακευτική φαρέτρα, σε σύσκεψη της επιτροπής παρουσία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα για τις σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν τη χορήγηση της κολχικίνης και των μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία.
Μείζονος σημασίας κρίθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής η διαβούλευση μεταξύ των επιστημονικών εταιριών, με στόχο την διαμόρφωση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τη χορήγηση κολχικίνης, σε συνδυασμό με τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες για τους ασθενείς που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η ενημέρωση των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Επιτροπή τόνισε ότι οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από γιατρό της Π.Φ.Υ, για να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου.
Χάρη σε περισσότερα δεδομένα, που προκύπτουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα θεραπειών, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι δυνατή πλέον η έγκαιρη χορήγησή τους, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης καθώς και η αποτροπή σε σημαντικό βαθμό, επιπλοκών και εισαγωγών των ασθενών στο νοσοκομείο.
Η επιτάχυνση του εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών θα πρέπει να δρομολογηθεί όπως υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού των ιδιωτικών φορέων Π. Φ.Υ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΣΑ έχει αποστείλει τις σχετικές καταστάσεις στο Υπουργείο Υγείας.
Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά δεδομένα από το μέτωπο της επιστήμης. «Μάλιστα η συμβολή μία ελληνικής επιστημονικής ομάδας στην ενίσχυση της φαρμακευτικής φαρέτρας ενάντια στο φονικό ιό, αποδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού κόσμου στη χώρα μας που πρωτοπορεί στο παγκόσμιο επιστημονικό στίβο. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης με έγκαιρη παρέμβαση και θεραπευτικά πρωτόκολλα, μπορούν να αποτρέψουν σε σημαντικό βαθμό τις επιπλοκές και να σώσουν ανθρώπινες ζωές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης Καθηγητής Καρδιολογίας, ο κ. Γιώργος Σαρόγλου Ομ. καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, ο κ. Χαρίλαος Κουτής, ομότιμος καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, η κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, ο κ. Αναστάσιος Σπανός Αντιναύαρχος Ε.Α. Επεμβατικός Καρδιολόγος, η κυρία Ευαγγελία Σιαφαρίκα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και ο κ. Λεωνίδας Μάντζος, διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ.Χατζής, Γ.Κεχρής, Π.Λεονάρδου και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, Συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ