Κραυγή αγωνίας από την ΕΣΑμεΑ εκφράζεται σε επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την προστασία των εκπαιδευτικών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τους εκπαιδευτικούς που προστατεύουν ΑμεΑ.
Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την έκθεση σε κίνδυνο εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ζητώντας με σαφή και έντονο τρόπο την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους.
Κατά το παρελθόν, όπως τονίζει η ΕΣΑμεΑ έχει αποστείλει σειρά επιστολών για να «μεταφέρει τις έντονες, δίκαιες και αιτιολογημένες διαμαρτυρίες που έχει δεχτεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα από ολόκληρη την Ελλάδα, από συλλόγους, εκπαιδευτικούς φορείς, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».
Στο πλαίσιο της επιστολής υπενθυμίζεται το πρόβλημα των εκπαιδευτικών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, καθώς λαμβάνουν χαμηλή μοριοδότηση στο νέο σύστημα προσλήψεων και δεν μπορούν να διοριστούν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
«Αυτό το νέο σύστημα προσλήψεων που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των νεοδιοριζόμενων να υπηρετήσουν για δυο χρόνια στην οργανική τους θέση, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019, έχει φέρει σε απόγνωση τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τους εκπαιδευτικούς που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία» σημειώνεται στην επιστολή.
Η ΕΣΑμεΑ στηλιτεύει το γεγονός ότι καταργεί το υπουργείο, «με την 104627/ΓΔ5 υπουργική απόφαση, όλα τα κοινωνικά κριτήρια που αφορούσαν στην τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία, χωρίς να εξαιρεί ούτε τους εκπαιδευτικούς με μεσογειακή αναιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας ούτε τους γονείς με ανάπηρο τέκνο οι οποίοι είχαν προτεραιότητα στην τοποθέτηση. Παραμερίζει την προηγούμενη ευεργετική γι΄ αυτές τις κατηγορίες εκπαιδευτικών νομοθεσία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των εκπαιδευτικών αυτών σε άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Ειδικότερα, η ΕΣΑμεΑ ζητά να προβλεφθεί έστω και τώρα ρύθμιση προκειμένου «κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία ή χρόνια πάθηση όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία σε σχολική μονάδα, να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους καθώς και να μην τοποθετούνται σε πολλαπλές σχολικές μονάδες, λόγω δυσκολιών μετακίνησης που μπορεί να αντιμετωπίζουν και επιβάρυνση της υγείας τους».
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, δεν θα πρέπει να ισχύσει ο χρονικός περιορισμός της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 για απόσπαση ή μετάθεση σε εκπαιδευτικούς ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και σε όσους προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία.
Με στόχο την προστασία των μελών ευπαθών ομάδων, στη διαδικασία τοποθέτησης, σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ «θα πρέπει οι νεοδιόριστοι αλλά και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία, χρόνια πάθηση και όσοι προστατεύουν άτομο με αναπηρία να έχουν προτεραιότητα στην τοποθέτηση στο νομό όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ