H Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει δεχθεί 4 αιτήματα από οροθετικά στον ιό HIV άτομα, για χορήγηση άδειας υποβολής σε εξωσωματική. Ωστόσο, η αρμόδια μονάδα στο νοσοκομείο Αττικόν, που ιδρύθηκε πρόσφατα, δεν λειτουργεί ακόμη.
Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Αρχής Καθηγητής κ. Νικόλαος Βραχνής, σημειώνοντας ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Φιλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κ.α, υπάρχουν ήδη οργανωμένες δομές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τόσο ιδιωτικού όσο και κυρίως δημοσίου δικαίου, που υποδέχονται τους οροθετικούς προκειμένου να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η σύλληψη είτε με φυσική διαδικασία είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του HIV, εφόσον το άτομο λαμβάνει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, παρά τα επιστημονικά δεδομένα, οι επιλογές για τα άτομα που ζουν με HIV και επιθυμούν να γίνουν γονείς εξακολουθούν να είναι αυστηρά περιορισμένες, με τα πολιτικά και ρυθμιστικά κοινωνικά πλαίσια να αποτυγχάνουν να καλύψουν τη διαφορά με την ραγδαία πραγματικά εξέλιξη της επιστήμης.
«Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, αρωγοί σε οτιδήποτε χρειαστεί, σε ιατρικό και νομικό επίπεδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η εν λόγω Μονάδα, και έτσι η Αρχή να ολοκληρώσει τον έλεγχο των συγκεκριμένων αιτημάτων. Ήδη έχουμε εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις απαιτούμενες κτηριακές προδιαγραφές, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την αναγκαία στελέχωση της εν λόγω Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», είπε.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχουν κατατεθεί στην Αρχή αιτήματα από διεμφυλικά άτομα, που ζητούν την άδεια της Αρχής να υποβληθούν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφή αναφορά για την περίπτωση αυτή στο σχετικό νόμο. Ο κ. Βραχνής δήλωσε πως το θέμα θα συζητηθεί από Εποπτικό Συμβούλιο της Αρχής στο επικείμενο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Δεκεμβρίου στους Δελφούς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη ζουν 1.500.00 διεμφυλικά άτομα. Σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Αγγλία έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων να υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενώ σε 6 χώρες απαγορεύεται. Στη Γερμανία και την Γαλλία δεν υπάρχει ακόμα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στην Ιταλία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η φυλομετάβαση. Το 2021 στην Ισπανία ανακοινώθηκε επίσημα η κρατική επιχορήγηση των διεμφυλικών ατόμων προκειμένου να μπορούν σε υποβληθούν χωρίς καμμία εξαίρεση σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ