Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης σήμερα (13 Οκτωβρίου) και 1,35 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν σημαντική μείωση της όρασης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αυτά θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί ή προληφθεί με γνωστές, αποδεδειγμένες, δοκιμασμένες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις, οι οποίες είναι αποτυπωμένες από τη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB).
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το κεντρικό μήνυμα της Ημέρας παραμένει για 5η χρονιά το «Make Vision Count», καλώντας την οφθαλμολογική κοινότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας όσων υποφέρουν από προβλήματα όρασης ή/και τύφλωση, ιδιαίτερα για τα περιστατικά που θα μπορούσαν να προληφθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί προβλέπουν τριπλασιασμό (115 εκατ. άνθρωποι) του αριθμού των ανθρώπων που θα τυφλωθούν μέχρι το 2050, αν δεν υπάρξουν οι σχετικές επενδύσεις ή/και ενεργή δραστηριοποίηση στο θέμα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την επικράτηση της τύφλωσης και των προβλημάτων όρασης αποτυπώνονται σε διαδραστικούς χάρτες και infographics από την IAPB Vision Atlas.
“Παρόλο που στην οφθαλμολογία έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περεταίρω βελτίωση που θα επιτρέψουν σε ακόμα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από προβλήματα όρασης ή αντιμετωπίσιμης τύφλωσης, όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης, να βελτιώσουν την όραση τους” σχολιάζει ο Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς, Θανάσης Κώτσανης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η εταιρεία ενθαρρύνει ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας Κατά της Τύφλωσης, στόχος του οποίου είναι να αναδείξει τη σημασία της υγείας των ματιών και να απεικονίσει την αξία της όρασης μέσα από τη φωτογραφία. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 16 Οκτωβρίου 2017.
«Η Bayer έχει αναλάβει μια ουσιαστική δέσμευση για την καταπολέμηση των προβλημάτων που συνδέονται με την όραση ή/και την τύφλωση και είναι δυνατό να προληφθούν. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματα σε πέντε βασικές αιτίες που οδηγούν σε απώλεια όρασης για πληθυσμούς που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, αλλά και σε ηλικιωμένους” συμπληρώνει ο κ. Κώτσανης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ