Κάτι περίεργο φαίνεται πως συμβαίνει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας…
Το να χαλάει ξανά και ξανά ένας αξονικός ο οποίος έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του είναι κάτι το αναμενόμενο και συνηθισμένο. Το να μην έχει μπει σε λειτουργία ένα ολοκαίνουργιο μηχάνημα, που αγοράστηκε με συγχρηματοδότηση – δηλαδή και με χρήματα του ελληνικού λαού -, ενώ έχει παραδοθεί στο ΠΓΝ Λάρισας από τις 18 Μαΐου, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο, αν μη τι άλλο προκαλεί απορία.
Ορμώμενοι από το γεγονός ότι για να έχει εγκατασταθεί και παραδοθεί επίσημα το μηχάνημα από την εταιρεία, αυτό προϋποθέτει ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι σε θέση να το λειτουργήσει, απευθυνθήκαμε στις αρχές της εβδομάδας στον εκτελών χρέη Διοικητή, Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και του Ακτινολογικού Τμήματος, Καθηγητή Γιάννη Φεζουλίδη, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει (εδώ). Όπως προέκυψε από τα λεγόμενά του, αιτία της καθυστέρησης είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα βαίνουν κανονικά.
Στη συνέχεια το Virus επικοινώνησε και με το υπουργείο Υγείας, ζητώντας καταρχήν να μάθει εάν αυτό που συμβαίνει είναι σε γνώση του και αν ναι, εάν η καθυστέρηση κρίνεται αιτιολογημένη. Δυστυχώς απάντηση δεν πήραμε ποτέ από το γραφείο του υπουργού, αν και μας κατέστη σαφές ότι ο ίδιος ενημερώθηκε. Κι αν για την Αριστοτέλους και τον διορισμένο από την ίδια Διοικητή στο ΠΓΝ Λάρισας, η μη αξιοποίηση ενός πανάκριβου και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματος ή/και η διακομιδή ασθενών σε άλλο νοσοκομείο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους και την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος, δεν αποτελεί πρόβλημα – η κοινωνία της Λάρισας σίγουρα δεν έχει την ίδια άποψη.
Η υπόθεση μάλιστα απασχόλησε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο με μια ανακοίνωση-«καταπέλτη» για τον τρόπο Διοίκησης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού, δίνει νέα τροπή στην υπόθεση. Αυτό που λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι ότι το προσωπικό (τεχνολόγοι, χειριστές, κ.λπ.) που καλείται να λειτουργήσει τον καινούργιο αξονικό, δεν διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και γι’ αυτό καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας του.
Τι σημαίνει όμως κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό; Σύμφωνα με το Νόμο για την Ακτινοπροστασία (ΦΕΚ 216/6-3-2001) τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια είναι τριών κατηγοριών: Χ1, Χ2 και Χ3. Στα Χ2 και Χ3, όπως είναι ένα εργαστήριο το οποίο διενεργεί αξονικές τομογραφίες (αλλά και μαγνητικές, πυρηνική ιατρική και ακτινοθεραπεία) η ύπαρξη τεχνολόγου-ακτινολόγου, δηλαδή αποφοίτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα όμως με την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό, το εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό του αξονικού τομογράφου «τιμωρητικά τοποθετήθηκε ή μετακινήθηκε σε άλλες θέσεις εργασίας και τμήματα του Νοσοκομείου» για υπόθεση η οποία βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη. Προκύπτει επομένως το εύλογο ερώτημα, τι εκπαίδευση έχει το προσωπικό του εργαστηρίου. Όπως λογικά ρωτάει να μάθει το Σωματείο, μήπως «ο λόγος, που δεν λειτουργεί ακόμη ο νέος αξονικός τομογράφος μήπως είναι, ότι το προσωπικό (Τεχνολόγοι, Χειριστές κ.τ.λ.), που καλείται να θέσει σε λειτουργία την υπερσύγχρονη νέα αυτή απεικονιστική μονάδα δεν είναι το κατάλληλα εκπαιδευμένο;».
Αν όχι η Διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας, τουλάχιστον το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ασχοληθεί και να απαντήσει αν:
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι υπάρχουν συνάμα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την υπερκοστολόγηση του νέου αξονικού.
Ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα, γεγονός είναι πάντως ότι το Πανεπιστημιακό είναι υποψήφιο για μελέτη περίπτωσης: έχει 2 αξονικούς και δεν λειτουργεί κανένας!!!
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ