Πονοκέφαλο αναμένεται να προκαλέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΘ. Γιαννόπουλος, κατά της απομάκρυνσης του από φορέα τον περασμένο Μάιο. Τι απαντά η Αριστοτέλους.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές και παράνομες, τις αναγκαστικές παραιτήσεις του κ. Γιαννόπουλου, του πρώην αντιπροέδρου Ι. Γιαννάκη και του μέλους Δ. Μπίτα, τις οποίες είχε ζητήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, τα μέλη του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ έκριναν ότι η απόφαση της Αριστοτέλους προσκρούει σε διατάξεις, που προβλέπουν ότι ο ελεγχόμενος θα πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις τους πριν την επιβολή διοικητικής ποινής.
Στο σκεπτικό της απόφασης φέρεται να τονίζεται ότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Άλλωστε, οι τρεις αιτούντες αρνούνται πως ενέργησαν πλημμελώς.
Πρακτικά, με την απόφαση του ΣτΕ οι παραιτήσεις των μελών της διοίκησης καθίστανται άκυρες.
Σύμφωνα με τα 3 πρώην μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ εκδιώχθηκαν από το φορέα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του κ. Πολάκη για την πρόσληψη 500 γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι ο αναπληρωτής Υπουργός «έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή». «Χρησιμοποίησε την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής», σημειώνουν.
Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας ήρθε, περιέργως, στη μορφή non paper και όχι με επίσημη ανακοίνωση.
Στο σύντομο κείμενο αναφέρεται πως η πολιτική ηγεσία «σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», αλλά η απόφαση δεν αλλάζει. Αντιθέτως, θα βρει τον τρόπο να την εφαρμόσει νομότυπα. «Εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το Υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του», αναφέρει χαρακτηριστικά, αφού έχει τονίσει ότι «το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Βέβαια, η απόφαση του ΣτΕ πιθανόν να προκαλέσει πρακτικά προβλήματα στην ηγεσία του Υπουργείου, καθώς περιπλέκει σοβαρά τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκ τοτε, από τη νέα ηγεσία, είναι νόμιμες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ