Σε «κυνήγι» γιατρού, που θα μπορεί να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα τους, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλό κόστος, αναμένεται να επιδοθούν οι ασφαλισμένοι. Με πρόσφατη απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ με την οποία μπαίνει πλαφόν στην αξία των φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφήσουν. Συγκεκριμένα, περιορίζεται η δαπάνη συνταγογράφησης, ανά ιατρό, στο 80% της δαπάνης που είχε τον αντίστοιχο περσινό μήνα.Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥΥ), «οι παρενέργειες για τους ασφαλισμένους είναι σημαντικές καθώς θα είναι δύσκολο να βρούνε ιατρό που θα έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει ακριβά φάρμακα λόγω του ορίου που τέθηκε». Το οξύμωρο αυτού του άδικου και λανθασμένου μέτρου έγκειται, σύμφωνα με τους γιατρούς, στο γεγονός ότι από τη μια η συνταγογράφηση περιορίζεται κατά 20% της αξίας και την ίδια ώρα διπλασιάζονται οι επισκέψεις ανά μήνα, φθάνοντας τις 400. «Ήδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης», σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αφού οι γιατροί «οδηγούνται στο να μη συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, κλπ) γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα». Όπως σημειώνουν, κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα, ούτε κάθε γιατρός έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών κάθε έτος. Παράλληλα, φαίνεται να «τιμωρούνται» όλοι οι γιατροί, ακόμη και εκείνοι που ήταν συνεπείς και κατάφεραν να διατηρήσουν τη συνταγογράφηση τους στο μέσο όρο της ειδικότητας τους.
«Με το πλαφόν συνταγογράφησης που θεσπίστηκε, όσοι υπερσυνταγογραφούσαν το 2013 δικαιώνονται και επιβραβεύονται αφού μπορούν να ξαναγράφουν όσες συνταγές έγραφαν πέρυσι (έστω κατά 20% μειωμένες), ενώ οι γιατροί που περιόρισαν την συνταγογράφηση το 2013 τιμωρούνται, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να έχουν αύξηση προσέλευσης ασθενών στο ιατρείο τους κι άρα αύξηση της δαπάνης συνταγογράφησης», σημειώνουν.
Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και την κατάργηση του μέτρου ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ενώ η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητάει η εφαρμογή του πλαφόν να αφορά στην μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα ή στην μέση δαπάνη ανά ασθενή.
Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ
Πρόκειται για υποχρεωτικό μέτρο, που απορρέει από το νόμο, απάντησε ο ΕΟΠΥΥ , διευκρινίζοντας πως για «την εξυπηρέτηση των ιατρών και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου, συστάθηκε και λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου plafoniatroi@eopyy.gov.gr».
Πάντως, ο νόμος προβλέπει πως, «εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο».Ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει πως, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα όρια δαπάνης ανά ιατρό επαναπροσδιορίζονται στην διάρκεια του έτους ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικότερα για τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται στον θετικό κατάλογο νέα φάρμακα. Στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορούν να απευθυνθούν οι ιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους ή έχουν ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής ή επιθυμούν να καταθέσουν την όποια ιδιαιτερότητα που εμποδίζει την υλοποίηση της απόφασης. «Ενδεικτικά μπορεί να απευθυνθεί ένας ιατρός που έκανε έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2013 ή ένας ειδικευόμενος ιατρός που του απονεμήθηκε ειδικότητα μέσα στο 2013 ή να δηλωθεί αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες ή αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 400 και άλλες περιπτώσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ