Ο κύριος «ένοχος» για την πρόκληση και της ακτινικής κεράτωσης είναι ο ήλιος και ακριβέστερα η μακροχρόνια έκθεση χωρίς προστασία. Συνήθως εμφανίζεται ως βλάβη της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και μπορεί να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, η οποία όμως υποδιαγιγνώσκεται σε συντριπτικό βαθμό, όπως αναφέρει ο Καθηγήτης Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Β ́ Πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», Δημήτριος Ρηγόπουλος.
Η υποδιάγνωση της νόσου και οι ελάχιστες επισκέψεις στο δερματολόγο κρίνονται ως ο βασικός λόγος που ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου. Πιο «επιρρεπείς» στις βλάβες είναι ενήλικες με ανοιχτόχρωμο δέρμα, που έχουν εκτεθεί στο ηλιακός φως παρατεταμένα και για αρκετά χρόνια. Στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία, εκτιμάται ότι το 3% με 5% του πληθυσμού πάσχει απο ακτινική κεράτωση.
Η θεραπεία όλων των βλαβών είναι κρίσιμη, αφού είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα παχύνει ή θα καταστεί πιο διηθητική με δυναμικό εξέλιξης σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος. Η συμμόρφωση των ασθενών είναι αντίστοιχα πολύ σημαντική.
Στις διάφορες θεραπείες για την ακτινική κεράτωση περιλαμβάνονται η κρυοθεραπεία και άλλες τοπικές θεραπείες.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το ingenol mebutate gel, μια τοπική θεραπεία πεδίου 2-3 ημερών εφάπαξ ημερήσιας χορήγησης, που είναι διαθέσιμη και στους Έλληνες ασθενείς από το 2014 και μάλιστα στα τέλη του έτους εντάχθηκε στη θετική λίστα και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, με ποσοστό συμμετοχής των ασθενών 25%.
Η διάρκεια της θεραπείας αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της, αφού οι έως τώρα γνωστές τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από 8 εβδομάδες έως και 4 μήνες, ενισχύοντας τη χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών, σε αντίθεση με Ingenol mebutate gel που χρειάζεται μόλις 2-3 ημέρες (ανάλογα με το σημείο εφαρμογής στο σώμα). Βάσει των κλινικών δοκιμών, οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την πορεία της αγωγής τους σε ποσοστό άνω του 98%.
Οι βλάβες της ακτινικής κεράτωσης εμφανίζονται συχνά ως αδρές πλάκες, κυρίως σε περιοχές του δέρματος εκτεθειμένες συχνά στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, η κεφαλή, τα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να εκδηλωθούν ως μονήρεις ή πολλαπλές βλάβες που προσβάλλουν μια ολόκληρη περιοχή, ενώ μπορεί να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC, squamous-cellcarcinoma). Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό 65% των SCC αρχίζουν ως ακτινικές κερατώσεις.
«Στη LEO έχουμε ως στόχο να βοηθούμε τους ανθρώπους να έχουν υγιές δέρμα. Με το λανσάρισμα του ingenol mebutate gel στην Ελλάδα, από τα τέλη του 2014, θεωρούμε ότι κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δέσμευσή μας αυτή, να βοηθούμε τους ειδικούς, τους Δερματολόγους, να καταπολεμούν δερματολογικές νόσους, όπως και η Ακτινική Κεράτωση» δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Ελλάδος, Νικόλαος Ραγκούσης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ