Skip to content

Άκυρο σε γενετικό τεστ της 23andme «ρίχνει» ο FDA

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία αποσύρει από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την online διαφήμιση το τεστ DNA των 99 δολαρίων που υποτίθεται ότι ανιχνεύει μια σειρά από γενετικές παραλλαγές, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία ενός ατόμου.
Η 23andme, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τη σύζυγο του Σεργκέι Μπριν της Google, δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει κιτ για προσωπικές γενετικές εξετάσεις, καθώς δεν έχει αποστείλει αποδείξεις ότι τα τεστ δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα.
Η 23andme ιδρύθηκε το 2006 από την βιολόγο Αν Ουοτζίτσκι, σύζυγο του γνωστού συνιδρυτή της Google. Μέσα από ένα δείγμα σάλιου, το τεστ υποτίθεται ότι προσφέρει πληροφορίες για 254 παθήσεις και χαρακτηριστικά, όπως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ο FDA κάλεσε την 23andme να «διακόψει αμέσως» τη διάθεση του κιτ, καθώς η εταιρεία δεν έχει αποστείλει στην υπηρεσία τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Στην επιστολή της προς την 23andme, η FDA εκφράζει την ανησυχία της για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών από την παροχή αναξιόπιστων γενετικών πληροφοριών. Για παράδειγμα, ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για τα γονίδια BRCA του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε αχρείαστες μαστεκτομές.
Η 23andme διαβεβαίωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του FDA και θα υποβάλει τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να ξαναρχίσει τη διάθεση υπηρεσιών προσωπικής γενωμικής.
Η εξέλιξη θεωρείται τώρα πιθανό να επηρεάσει ολόκληρη τη βιομηχανία προσωπικής γενωμικής. Από το 2006 έως σήμερα, πάνω από δέκα εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί από την FDA ότι οι υπηρεσίες τους απαιτούν έγκριση εφόσον προορίζονται για ιατρική χρήση. Σχεδόν όλες οι εταιρείες αποφάσισαν τελικά να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ή να αποσύρουν τις επίμαχες υπηρεσίες.

23andMe

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η υγεία των ακριτών στο επίκεντρο
Υγεία: Εύρος πρόβλεψης για το rebate

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...