Μια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα δημιουργήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την κατανόηση της ιατρικής ορολογίας ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με τους επαγγελματίες υγείας. Το Αλφαβητάρι Υγείας αποτελεί ένα εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες να βρίσκουν άμεσα και έγκυρα πληροφορίες σχετικές με ιατρική ορολογία.
Πρόκειται για κεντρική δράση του στρατηγικού πυλώνα εγγραμματοσύνης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Επιδίωξη είναι να καλυφθεί η ανάγκη για ορθή πληροφόρηση, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, αποβλέποντας σε καλύτερη επικοινωνία τους με το γιατρό τους.
Ενδεικτικό είναι ότι το 12% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα εγγραμματοσύνης υγείας, ενώ το 35% αντιμετωπίζει προβλήματα στην κατανόηση και αξιοποίηση υγειονομικών πληροφοριών, σύμφωνα σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Πολιτικής της Υγείας, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας. Στην εισαγωγική συζήτηση με θέμα την εγγραμματοσύνη υγείας, την οποία συντόνισε ο Δρ. Σπύρος Σαπουνάς, Ιατρός Ενδοκρινολόγος και Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ συμμετείχαν ο Δρ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Δρ. Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, διευθυντής του ΕΣΥ, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και η Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., Κατερίνα Κουτσογιάννη.
Εγγραμματοσύνη υγείας
Από την συζήτηση αναδείχθηκε ότι οι ασθενείς με χαμηλή εγγραμματοσύνη κοστίζουν στο σύστημα υγείας τέσσερις φορές περισσότερο, καθώς δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά τις πληροφορίες για την υγεία τους. Ο Δρ. Σαπουνάς τόνισε πως η εγγραμματοσύνη υγείας είναι κρίσιμη για την πρόληψη και την καλύτερη φροντίδα. Ο Δρ. Λιονής εξήγηση ότι η έννοια της «εγγραμματοσύνης υγείας» αφορά την ικανότητα του ατόμου να εντοπίζει αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης υγείας, να αξιολογεί τη χρησιμότητά τους και να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή του. Ακόμη, συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του κινδύνου. Ανάγκη είναι να εστιάσουμε στο ρόλο του σχολείου, των γονέων και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η υγειονομική πρόληψη και η προαγωγή της υγείας. Κατά την τοποθέτησή του, ο Δρ. Θηραίος, μίλησε για τον ρόλο του Ο.Δ.Ι.Π.Υ. Α.Ε στη βελτίωση της εγγραμματοσύνης υγείας και την ενίσχυση της συμμετοχής των ασθενών. Επιπλέον, ο Δρ. Θηραίος έδωσε έμφαση στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων και εξατομικευμένη φροντίδα για την ενδυνάμωση των ασθενών. Από την πλευρά της η κ. Κουτσογιάννη, τόνισε ότι «σε μια εποχή καταιγισμού πληροφοριών, η βελτίωση της εγγραμματοσύνης στην υγεία μας βοηθά να ξεχωρίζουμε τις ακριβείς και σωστές πληροφορίες, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα της ενημέρωσης των ασθενών»
Στόχος είναι να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες, προσφέροντας στους χρήστες ένα εύχρηστο εργαλείο που τους επιτρέπει να κατανοούν καλύτερα ιατρικούς όρους, να αξιολογούν τις πληροφορίες που δέχονται και να βελτιώνουν την επικοινωνία τους με τους επαγγελματίες υγείας. Η πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη ώστε να έχει την ίδια λειτουργικότητα με μια μηχανή αναζήτησης (όπως η wikipedia) και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν έναν όρο και να λαμβάνουν μια περιεκτική και κατανοητή περιγραφή του. Παράλληλα, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα πλοήγησης μέσω σχετικών όρων και ετικετών, διευκολύνοντας το χρήστη στην αναζήτηση και την κατανόηση της πληροφορίας. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι η πλατφόρμα επιτρέπει την αναζήτηση όρων από οποιοδήποτε σημείο της σελίδας, ενώ παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Επίσης, το Αλφαβητάρι Υγείας απευθύνεται και στο ευρύ κοινό, ενδυναμώνοντας τη δυνατότητα όλων να κατανοούν και να αξιολογούν τις ιατρικές πληροφορίες. Η πλατφόρμα έχει ήδη καταχωρήσει πάνω από 600 ιατρικούς όρους και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια για καλύτερη ενημέρωση και αυτονομία των πολιτών.
Το Αλφαβητάρι Υγείας, το οποίο θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται με νέους όρους, καθώς και με πολυμέσα όπως βίντεο, infographics και podcasts. Η κ. Κουτσογιάννη ανακοίνωσε τη διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης το 2025 με τίτλο: «Δέκα Μύθοι και Αλήθειες», για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γύρω από τα θέματα υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ