Συνήθως, οι γιατροί εμφανίζουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την κατάσταση των ασθενών και αποφεύγουν να κάνουν δύσκολες συζητήσεις που αφορούν το θάνατο. Αυτό, μεταξύ άλλων, έχει ως συνέπεια αρκετοί ασθενείς να υποβάλλονται σε περιττές, ακριβές και επιθετικές θεραπείες λίγο πριν πεθάνουν, αντί να αφήνονται να περάσουν τις τελευταίες μέρες τους με ηρεμία και με την κατάλληλη προετοιμασία και παρηγορητική φροντίδα.
Για να βοηθήσουν τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους συγγενείς να προετοιμασθούν έγκαιρα για το επερχόμενο τέλος της ζωής, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που «τολμά» να «μαντέψει» την πιθανότητα ενός ασθενούς να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία μέσα στους επόμενους 3 έως 12 μήνες. Οι προβλέψεις βασίζονται σε αλγόριθμους βαθιάς μάθησης, με νευρωνικά δίκτυα, που μπορούν να αναλύσουν τεράστιους όγκους ιατρικών δεδομένων νοσοκομείων.
Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων καταλήγει να πεθαίνει σε κάποιο νοσοκομείο. Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (γύρω στο 80%) θα προτιμούσαν να περάσουν -αν είναι ιατρικά δυνατό- τις τελευταίες μέρες τους στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ