Με Αθήνα και δανειστές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, όσο ποτέ άλλοτε, οι δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς για να συνθέσουν το τελικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να στρογγυλέψει τις αιχμηρές γωνίες. Ειδικά στην Υγεία, παρότι τα πράγματα έμοιαζαν να έχουν πάρει το δρόμο τους, τελικά δεν έλειψαν και οι … λακκούβες.
Η αρχή έγινε με το 5ευρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το υποχρεωτικό εισιτήριο στα νοσοκομεία είχε φύγει από το κάδρο των συζητήσεων, ήδη από το πρώτο ραντεβού των δύο πλευρών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την επαναφορά για να ενισχυθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας ειχαν επισημάνει πως υπάρχουν επαρκή ισοδύναμα μέτρα για να μην επανέλθει το μέτρο (όλες οι πληροφορίες εδώ). Μάλιστα, το θέμα δεν συζητήθηκε καν στη δεύτερη συνάντηση, λένε οι πληροφορίες. Ξάφνου, όμως, να το μέσα στα προαπαιτούμενα, ως μονομερής ενέργεια που πρέπει να ανακληθεί (εδώ). Από το περιβάλλον του Π. Κουρουμπλή, όμως, εκτιμούν ότι το «κουαρτέτο» δεν πρόκειται να επιμείνει, αποδεχόμενο τις εναλλακτικές.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω, αυτή τη φορά στο Φάρμακο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κείμενο των προαπαιτουμένων θα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για αλλαγή στην τιμολόγηση των γενοσήμων. Συγκεκριμένα, η τιμή τους θα αποδεσμεύεται από την τιμή του πρωτοτύπου και θα ακολουθεί το γενικό κανόνα των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Κατά τ’ άλλα, το κομμάτι της συμφωνία που αφορά στο Υπουργείο Υγείας δεν αποκλίνει από όσα έχουν γραφεί τον τελευταίο μήνα στα κείμενα που εστάλησαν ή υιοθετήθηκαν και από την ελληνική πλευρά (εδώ και εδώ).
Δηλαδή, πλήρη εφαρμογή (και πάλι) της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και μόνο, αλλά και μειώσεις τιμών σε φάρμακα, κυρίως μέσω της κατάργησης του καθεστώτος προστασίας που ισχύει για όσα κυκλοφορούσαν πριν από το 2012 (διαβάστε εδώ). Ακόμη η συμφωνία θα προβλέπει τη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων, τη διατήρηση και μάλιστα στα φετινά επίπεδα του clawback, αλλά και η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Φαρμακείων. Ανοικτό παραμένει και το θέμα της απελευθέρωσης του καναλιού διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ, ενώ οι δανειστές ανατρέπουν και τα σχέδια του Υπουργού Υγείας για τους διορισμούς νέων διοικητών, καταργώντας την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που όριζε πως οι τοποθετήσεις θα είναι απόφαση του Υπουργού Υγείας (διαβάστε και εδώ και εδώ).
Με την επίτευξη συμφωνίας επί του τελικού κειμένου η συνέχεια αναμένεται επί της Βουλής, της ελληνικής και όχι μόνο…
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ