Skip to content

Αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ «εκτινάσσει» τις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στα δημόσια ταμεία, τα νοσοκομεία, τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και τους ασθενείς, η εφαρμογή υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων κρούει η αγορά.

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσια Περιουσίας, Απ. Βεσυρόπουλο απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΦΕΕ. Αντικείμενο της επιστολής είναι η επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την αναγωγή σε υψηλότερο ΦΠΑ κατηγορίας φαρμάκων.

Ολα τα φάρμακα υπάγονται σε ΦΠΑ 6%. Πρόσφατα, όμως, φάρμακα συγκεκριμένης δασμολογικής διάκρισης (3002 15), μετατέθηκαν σε συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα, στο αντίστοιχο παράρτημα του Κώδικα ΦΠΑ δεν αναφέρθηκαν τα φάρμακα της δασμολογικης διακρισης 3002, παρότι το μόνο που τα διαφοροποιεί είναι ο τρόπος παρασκευής τους. Πρόκειται για ανοσολογικά προϊόντα για σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η ψωρίαση, η ελκώδη κολίτιδα, η Νόσος του Crohn, δερματίτιδες, μυασθένεια κ.λ.π..

Ο κλάδος των εν λόγω βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων αναπτύσσεται, δε, με μέσο ετήσιο ρυθμό 20%. Οπως τονίζεται ο ρυθμός αυτός είναι επτά φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν και υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με την παραδοσιακή φαρμακευτική βιομηχανία.

Σε ο,τι αφορά τη χώρα μας, εκτιμάται πως 405 σκευάσματα απο τα συνολικά 8000, που διακινούνται στην αγορά, υπάγονται στη ΔΚ 3002 και άρα διακινούνται με 13%.

Συνεπώς, σε επίπεδο ετησίου τζίρου, οι πωλήσεις των εν λόγω φαρμάκων αντιπροσωπεύουν 405 εκατ. ευρώ το 2018!

Ως εκ τούτου, ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην πράξη επιδεινώνει την κατάσταση, αφού η τελική μικτή τιμή του επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τη δαπανη για τον ΕΟΠΥΥ,  τα δημόσια νοσοκομεία και την οικονομική κατάσταση ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, λόγω της κατά περίπτωση αύξηση της συμμετοχής των ασθενών. Δημιουργεί, μάλιστα,  άνισους όρους ανταγωνισμού.

Έτσι, συμφωνα με τις πληροφορία, ο ΣΦΕΕ ζητάει από τον Υπουργό Οικονομικών να παρέμβει για να επιλύσει νομοθετικά το πρόβλημα, ωστε να υπαχθούν ολα τα φάρμακα στο 6%.

βιοτεχνολογικα προϊόνταΣΦΕΕΦΠΑ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σήμερα το 10ο Pharma & Health Conference
Επιβεβαιώθηκε το νέο προεδρείο του ΠΙΣ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top