Κατά την περίοδο των διακοπών, παρατηρείται συνήθως αύξηση του βάρους σε παιδιά και ενήλικες. Τo βάρος αυτό συχνά δεν χάνεται κατά τη διάρκεια του έτους και σταδιακά αθροίζεται, προκαλώντας την παχυσαρκία.
Σύμφωνα με έρευνα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, παρατηρείται μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αύξηση του χρόνου έκθεσης σε ηλεκτρονικά μέσα-οθόνες και αλλαγή της διάρκειας και της ώρας ύπνου.Αντίστοιχα, στους ενήλικες, παρατηρείται μια διάθεση χαλάρωσης και αλλαγής της ρουτίνας, όπως, μεταξύ άλλων, αλλαγή της ώρας λήψης γευμάτων, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αύξηση της κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών και ροφημάτων, τηγανητών γευμάτων, αλκοολούχων ποτών κ.ά.
Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, όμως, εμείς προτείνουμε να… ξεχάσουμε τη δίαιτα! Τα λίγα κιλά που προστέθηκαν σε εμάς ή τα παιδιά μας είναι σίγουρα αυτά που μας απασχολούν. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η επαναφορά της ρουτίνας σε μια πιο «υγιεινή» έκδοση. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να χάσουμε τα λίγα κιλά που προστέθηκαν, ενώ παράλληλα θα φροντίσουμε την υγεία μας και δεν θα βρισκόμαστε σε στέρηση.
Ο Σεπτέμβριος είναι άλλωστε η αρχή μιας νέας περιόδου, της πιο κατάλληλης για νέα σχέδια, που θα έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους μέχρι να υλοποιηθούν.
Η διαδικασία περιλαμβάνει πέντε βήματα:
Δημιουργούμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο: Προγραμματίζουμε το πρωινό και τα μικρογεύματά μας στη δουλειά και το σχολείο, τα κυρίως γεύματα, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνεται στις προσωπικές μας ανάγκες. Προσπαθούμε να επιλέγουμε με κριτήριο την υγεία μας και όχι τους περιορισμούς. Προσθέτουμε ό,τι χρειαζόμαστε επιλέγοντας την πιο υγιεινή του έκδοση. Ας προτιμήσουμε, λοιπόν, ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό, ψητές πατάτες αντί για τηγανητές, ψαρονέφρι αντί για μπριζόλα και γιαούρτι με μέλι αντί για γλυκό. Άλλωστε, καλό σχέδιο είναι εκείνο που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Και όταν κάτι πάει στραβά, το αξιολογούμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον σχεδιασμό μας.
Φτιάχνουμε τη σωστή λίστα για τα ψώνια μας: Η σωστή λίστα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα εβδομαδιαία γεύματα που σχεδιάζουμε. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition Education, άτομα που χρησιμοποιούν λίστα για τα ψώνια τους έχουν πιο υγιεινή διατροφή και χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να προμηθευόμαστε λαχανικά και φρούτα εποχής, ώστε να καταναλώνουμε τρόφιμα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και πιο οικονομικά.
Όσον αφορά τα λαχανικά, καλό είναι να προτιμήσουμε παντζάρια, καρότα, πράσα, κολοκύθες, μελιτζάνες, αμπελοφάσουλα, σπανάκι, καλαμπόκια, χωρίς να ξεχνάμε τις τομάτες, τα αγγούρια και τις πιπεριές.
Σχετικά με τα φρούτα, μπορούμε να απολαύσουμε βανίλιες και δαμάσκηνα ενώ ακολουθούν σύντομα και τα ρόδια, τα μήλα και τα αχλάδια.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ