Τους τρόπους αντιμετώπισης των ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια (δείτε εδώ) προσδιόρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, δημοσιεύοντας στη «Διαύγεια» την τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων (επισυνάπτεται). Καθησυχαστικές και οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις.
Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τονίζουν πως οι ελλείψεις σε εμβόλια είναι διεθνές φαινόμενο.
Η απουσία, κυρίως πολυδύναμων εμβολίων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη, «αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών που σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκκύτη καθώς και στην επέκταση του αντικοκκυτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες)», τονίζει το Υπουργείο Υγείας.
Τροποποιήσεις: Επειδή η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια αναμένεται να απαιτήσει αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και επειδή οφείλεται να διατηρηθεί ικανοποιητικός ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης για όσο διάστημα υπάρχουν οι παραπάνω ελλείψεις, αποφασίστηκε η τροποποίηση του χρονοδιάγραμματος του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Συγκεκριμένα, – Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β). – Σημειώνεται ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους. – Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.
Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών και των Εφήβων παραμένει ως έχει.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ευτυχώς, λύση δόθηκε, αλλά απορίας άξιον είναι γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσες εβδομάδες, με το θέμα να παραμένει “ζωντανό” στην επικαιρότητα (δείτε εδώ), για να πράξει τελικά η Κυβέρνηση αυτό, που όπως διαφαίνεται, ήταν και το αυτονόητο.
ΣΦΕΕ
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΣΦΕΕ, ο οποίος σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Όπως τονίζεται, ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του βρίσκονται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τη διαθεσιμότητα ορισμένων παιδικών εμβολίων.
«Ο Σύνδεσμος καταβάλει κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν όποια θέματα έχουν προκύψει και να διατηρηθεί η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των παιδικών εμβολίων στη χώρα μας με ποιότητα και ασφάλεια, αναφέρεται. Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη διάθεση παιδικών εμβολίων σημειώνονται ευρύτερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, και οφείλονται τόσο στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης – συνδυασμός της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της πρόσβασης όλο και μεγαλύτερου ποσοστού αυτού στην εμβολιαστική κάλυψη καθώς και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού πολιτών με πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παγκοσμίως – όσο και στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή και αξιολόγηση της ποιότητας και ασφάλειας κάθε νέας παρτίδας εμβολίων, το οποίο φτάνει στα 2,5 χρόνια.
«Ο ΣΦΕΕ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, πάντοτε με την καθοδήγηση του θεράποντος Ιατρού. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα του ΣΦΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών είναι να παρέχουν στους αρμόδιους φορείς μία σαφή και μακροπρόθεσμη προοπτική των δυνατοτήτων τους για τη διάθεση εμβολίων ώστε οι Αρχές να μπορούν να προγραμματίσουν για το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν με συνέπεια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποκατάσταση της διάθεσης των εμβολίων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τροποποίηση Εμβολιαστικού Προγράμματος
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ