Σχετικά με τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση της εμβολιαστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer ρίχνει φως ο ειδικός αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, Δημήτρης Πετράκης.
Όπως εξηγεί ο ειδικός σε ανάρτησή του στα social media, τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα περιέχουν βοηθητικά στοιχεία στη σύνθεση τους, γνωστά ως «έκδοχα». Τα εν λόγω στοιχεία δρουν επικουρικά είτε στη δράση του εμβολίου είτε στη συντήρηση του σε καλή κατάσταση μέχρι να φτάσει στον ασθενή προς χορήγηση.
Ως έκδοχο στον εν λόγω εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί η Πολυαιθυλενική Γλυκόλη (Polyethylene Glycol ή PEG για συντομία). Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, το μόριο αυτό περιέχεται και σε άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι το φάρμακο Fortrans και κάποια Gel τοπικής χρήσης για την επούλωση τραυμάτων.
Στην περίπτωση του εν λόγω εμβολίου η Πολυαιθυλενική Γλυκόλη δρα ως σταθεροποιητής της σύνθεσης του.
«Η αλλεργία στην Πολυαιθυλενική Γλυκόλη είναι εξαιρετικά σπάνια αλλά υπαρκτή» επισημαίνει ο αλλεργιολόγος, σχολιάζοντας ότι έχει εντοπιστεί σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν έρθει παλαιότερα σε επαφή με αυτή μέσω προηγούμενης λήψης κάποιου φαρμάκου που την περιέχει και έχουν ευαισθητοποιηθεί σε αυτή.
Σύμφωνα με τον ειδικό, «σε τέτοιους ασθενείς με αλλεργική προδιάθεση και ήδη ευαισθητοποιημένους στην Πολυαιθυλενική Γλυκόλη μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση μετά από τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer».
Ωστόσο, κατά τις δοκιμές διαπιστώθηκε ότι μόλις 0.63% είχε τέτοια αντίδραση και στην ομάδα Placebo (0.51%).
Κατά τη χορήγηση χιλιάδων ή και εκατομμυρίων δόσεων, όμως αναμένονται περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα φάρμακα σε αντίστοιχα μικρά ποσοστά.
Η συγκεκριμένη αλλεργία, όπως προαναφέρθηκε, είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν σχετίζεται με τις συνήθεις τροφικές ή αναπνευστικές αλλεργίες. Ως εκ τούτου, άτομα με αλλεργία σε κάποια τροφή ή κάποιο αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά και με ασφάλεια.
Στην περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης σε κάποιο φάρμακο «και μόνο σε τέτοιου είδους αντίδραση», είναι πιθανή, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν σήμερα, η εξαίρεση από τον εμβολιασμό σε πρώτη φάση και μέχρι νεότερων οδηγιών και διερεύνησης της αλλεργίας από τον προσωπικό αλλεργιολόγο.
Ακόμη και σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων, τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν λάβει οδηγίες και είναι εξοπλισμένα κατάλληλα ώστε να αντιμετωπιστούν ορθά τυχόν εκδηλώσεις αλλεργίας, περιορίζοντας σημαντικά τον όποιο κίνδυνο, κατά τα λεγόμενα του κ. Πετράκη.
Σε ότι αφορά τους δύο ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμφάνισαν αλλεργία, η ανάρρωση τους είναι πλήρης και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αλλεργιολόγος υποστηρίζει ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» μας για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19 και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός και ασφαλής».
Υπογραμμίζοντας την σημασία του στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του πληθυσμού μας, ο κ. Πετράκης παροτρύνει στην ενημέρωση από τον προσωπικό ιατρό, προκειμένου να λυθούν οι απορίες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ