Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι :
Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται από αλλεργικές εκδηλώσεις και άλλων οργάνων, όπως η μύτη. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε και για αλλεργική ρινίτιδα.
Τώρα, εφόσον κάποιος γνωρίζει ότι πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να πάρει προληπτικά τα φάρμακα του πριν από οποιαδήποτε εξόρμηση στην εξοχή. Περαιτέρω, «η χρήση των γυαλιών ηλίου και το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορούν να μας προφυλάξουν από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα», τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Α. Μάλλιας.
Εάν όμως το πρόβλημα έχει ήδη εκδηλωθεί «οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα κιι αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων» , εξηγεί ο κ. Μάλλιας. Μία ακόμη λύση είναι τα τεχνητά δάκρυα. «Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, γιατί ξεπλένουν τα μάτια από τα αλλεργιογόνα, προστατεύουν τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζουν από το αίσθημα ξένου σώματος», σημειώνει ο γιατρός.
Φυσικά, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν θα πρέπει ο πάσχον να απευθυνθεί σε οφθαλμίατρο, για τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής.
Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων για την αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών είναι τα αντι-ισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα αντι-ισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά, ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Επίσης, σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο το αντισταμινικό με τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι, με την χρήση των σταγόνων αυτών 2 φορές την ημέρα, έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.
«Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία, αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο» καταλήγει ο κ. Μάλλιας.
Τα αντιισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών, είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα, μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό. Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους, πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ