Τις προτεραιότητές της για το 2018 καθόρισε στην πρώτη της συνεδρίαση για τη νέα χρονιά η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, παρουσία εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων.
Πρώτο μέλημα της Επιτροπής είναι η δημιουργία υποεπιτροπής για τα ιδιωτικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων. Η υποεπιτροπή αυτή θα εργαστεί ειδικότερα για την επίλυση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου τους, στη βάση του πρόσφατου πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Παράλληλα, η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό της χρήσης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, ότι για μία ακόμη χρονιά το προαναφερόμενο Όργανο δεν θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το καθ’ ύλην έργο του, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο (κώδικας ναρκωτικών). Δηλαδή, με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά που αποτελεί σε τελική ανάλυση τη βάση για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων, και παρακολούθησης της εφαρμογής τους.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Ανδρέα Ξανθό παρά την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, τα τελευταία χρόνια γίνεται αθόρυβη αλλά σημαντική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. “Ζητούμενο αυτής της περιόδου είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίζει καίρια την αδιαμφισβήτητη στενότητα πόρων για την κάλυψη ολοένα αυξανόμενων αναγκών. Τα πλέον κρίσιμα ζητούμενα σήμερα είναι η καθολικότητα, η δικτύωση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης μας” ανέφερε σχετικά στην εισηγητική του τοποθέτηση.
Θα πρέπει να επισημανθεί, επίσης, πως ενώ η πολιτική ηγεσία ιεραρχεί την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πεδίο των εξαρτήσεων, παραμένει σε εκκρεμότητα το καθεστώς εντός του οποίου λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Δεν μπορεί να μην παρατηρήσει, εξάλλου, κανείς ότι ο εν λόγω χώρος δεν εκπροσωπείται στη νέα σύνθεση της Επιτροπής, όπως δεν εκπροσωπούνταν ούτε πριν, παρά τη σχετική πρόβλεψη στο Ν.4139/2013.
Η νέα σύνθεση της Επιτροπής έχει ως εξής:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ