Ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες περιπτώσεις δημόσιου κτηρίου για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων αυτοπαραγωγής μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αξιολογήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχοντας παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης πόρων.
Μεταξύ 46 φορέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να «τρέξουν» το πιλοτικό project κατά την α΄ φάση της αξιολόγησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το νοσηλευτικό ίδρυμα εντάσσεται στις 5 κτιριακές εγκαταστάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία που περνάνε στη β΄ φάση του έργου.
«Η επιλογή μας μετά τη 1η φάση αξιολόγησης από το ΚΑΠΕ προκειμένου να τρέξουμε το συγκεκριμένο project μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. Έχουμε εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια πάνω στα οφέλη από την χρήση των ΑΠΕ, και συνεχίζουμε αταλάντευτα προκειμένου να καταστήσουμε το κτήριο του Νοσοκομείου μας ένα πρότυπο, σύγχρονο, ενεργειακό δημόσιο κτήριο στη χώρα μας. Το επόμενο διάστημα και εφ΄όσον όλα πάνε καλά μας περιμένει πολλή δουλειά, διότι όπως αντιλαμβάνεστε όλα τα μάτια πια θα είναι στραμμένα πάνω μας προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα που θέτει αυτό το πιλοτικό σχέδιο» δήλωσε σχετικά ο Διοικητής του Γ.Ν Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος.
Η αξιολόγηση διενεργήθηκε στη βάση τεχνικών χαρακτηριστικών και των δεδομένων ενεργειακών καταναλώσεων και αναπτύχθηκε συγκριτική πολυκριτηριακή μεθολογία η οποία εξετάζει την επίδοση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε κάθε κριτήριο και στη συνέχεια τις κατατάσσει με σειρά προτεραιότητας. Τα κριτήρια που βαθμολογούνται αφορούν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ισχύοντος σχήματος αυτοπαραγωγής ΑΠΕ μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη ελεύθερη και ασκίαστη επιφάνεια της κτιριακής εγκατάστασης, τη μέση ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση της εγκατάστασης, την ηλικία της κτιριακής εγκατάστασης, την εποχικότητα της χρήσης της εγκατάστασης και, τέλος , τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η υλοποίηση του πιλοτικού έργου.
Πλέον, το νοσηλευτικό ίδρυμα διεκδικεί με αξιώσεις να «τρέξει» την απαιτούμενη μελέτη σκοπιμότητας στην υλοποίηση πιλοτικών έργων εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων αυτοπραγωγής μέσω ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταικά συστήματα), στην τελική φάση του οποίου θα επιλεγούν 2 δημόσια κτίρια.
«Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας και τέλος πραγματικά νοιώθω υποχρεωμένος να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, συμπατριώτη μας Αλέξη Χαρίτση που από την πρώτη στιγμή μοιράστηκε θετικά την ιδέα να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία και μας βοήθησε με τους συνεργάτες του στη δημιουργία ενός πλήρους και ολοκληρωμένου φακέλου» ανέφερε ο κος Μπέζος.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Γερμανικό Φορέα Διεθνών Συνεργασιών, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ