Ο γονιδιακός έλεγχος, η χρήση βιοδεικτών, νέα φάρμακα και νέες, εξατομικευμένες, στοχευμένες θεραπείες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου μαστού, όπως αναδείχθηκε σε ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
Ακόμη στην επιμήκυνση της ζωής των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους εστίασε η ημερίδα «Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού: Μύθοι και Αλήθειες», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Η ημερίδα τέθηκε υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).
Το επιστημονικό πρόγραμμα άνοιξαν με χαιρετισμό η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ιωάννης Μπουκοβίνας.
Στόχοι της συγκεκριμένης ημερίδας ήταν η αναζήτηση της αλήθειας και της γνώσης, η έγκυρη ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της μετάστασης, η άρση των προκαταλήψεων και του ταμπού και εν τέλει η ενδυνάμωση για την κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών, μέσα από έξι θεματικές ενότητες που αγγίζουν σφαιρικά το θέμα του μεταστατικού καρκίνου μαστού.
Ενθαρρυντικά είναι τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στα δύο μεγαλύτερα συνέδρια ογκολογίας παγκοσμίως, γεγονός που επιτρέπει ο μεταστατικός καρκίνος μαστού να χαρακτηριστεί «χρόνια νόσος» για περισσότερες ασθενείς.
Τα τελευταία 20 χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου μαστού έχει συμβάλλει η αξιοποίηση της τεχνολογίας, των καινοτομιών και των ψηφιακών εργαλείων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο νοσηλείας στο μέλλον.
Κατά τη θεματική ενότητα «Δράσεις για την αντιμετώπιση του στίγματος» παρουσιάστηκε εκτενώς ο ρόλος των ΜΜΕ στην απομυθοποίηση του καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η εκστρατεία ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού «Μη βάζεις τελεία» που υλοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα Ζωής» υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ.
Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού χαρακτηρίζεται ως μία νόσος «μοναχική», που χρήζει εκτός της ιατρικής φροντίδας, επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο παρουσιάστηκαν τα ψηφιακά εργαλεία που έχει δημιουργήσει το «Άλμα Ζωής» ειδικά για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, όπως η εφαρμογή “ΜΥ alma” και η ιστοσελίδα synexizw.gr.
Επιπλέον, αναδέχθηκαν οι πρακτικές ανάγκες, αλλά και οι διεκδικήσεις των ασθενών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση για έρευνα και κλινικές μελέτες, τις ασθενοκεντρικές πολιτικές υγείας, ξενώνες παρηγορητικής φροντίδας και φυσικά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι διαφορές ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την επιστροφή των ασθενών στην εργασία και το επίπεδο υποστήριξης.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τον Καρκίνο το οποίο σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εν συνεχεία, αναλύθηκαν διεξοδικά πτυχές που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού (διατροφής και της άσκησης κ.ά.). Επίσης, παρουσιάστηκαν συμβουλές σε σχέση με τη διαχείριση των παρενεργειών από τις θεραπείες.
Παράλληλα, αναλύθηκαν οι συναισθηματικές ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού όπως αυτές καταγράφονται μέσα από την Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», που συνοψίζονται στην αναζήτηση της ψυχοθεραπευτικής βοήθειας, στην αναζήτηση ενημέρωσης και στην επικοινωνία με τον γιατρό τους.
Τέλος, παρουσιάστηκε η σημασία του mindfulness, μιας πρακτικής που τα τελευταία χρόνια έχει φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και όχι μόνο.
Κλείνοντας, ιδιαίτερα σημαντικό θέμα αποτέλεσε η επικοινωνία μεταξύ ιατρών και ασθενών, κατά το οποίο εκτιμήθηκαν ως βασικά «συστατικά» της θεραπευτικής σχέσης η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και τα εμπόδια της αποτελεσματικής επικοινωνίας.
Στο ίδιο πλαίσιο αναλύθηκε και ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού στην επικοινωνία με τις ασθενείς, ενώ αναγνωρίστηκε η αξία της εκπαίδευσης στην επικοινωνία τόσο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των ασθενών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ