Συναγερμό σήμανε διεθνής έρευνα για την αύξηση της κατάθλιψης από την αρχή της πανδημίας, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, με την συμμετοχή 40 χωρών.
Υπό ανονικές συνθήκες η κατάθλιψη εκτιμάται στο 4,5% του γενικού πληθυσμού, 3% άνδρες και 6% στις γυναίκες, στο δείγμα της έρευνας βρέθηκε ότι είναι 18%. «Δεν ήταν σταθμισμένο, πιθανότερή πραγματική τιμή είναι γύρω στο 12%. Τον περασμένο χρόνο μεσοσταθμικά σε 40 χώρες, που άλλοτε είχαν lockdown, άλλοτε ήταν πιο ελεύθερες, άλλοτε είχαν κορυφή στους θανάτους, είχαμε 12% κατάθλιψη» διευκρινίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «COVID-19 Mental health international for the General Population Study» καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Οι αριθμοί αυτοί αναμένονταν να καταγραφούν σε βάθος 20 ετίας και αφορούσαν τις απαντήσεις μεγάλου δείγματος 56.000 ανθρώπων, οι οποίες ελήφθησαν με την αξιοποίηση πολλών ψυχομετρικών εργαλείων και αλγορίθμους περίπου τεχνητής νοημοσύνης, όπως εξήγησε ο κ. Φουντουλάκης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέες περιπτώσεις καταθλίψεις είναι 0,3% τον χρόνο, το νούμερο που εντόπισαν οι επιστήμονες για νέες καταθλίψεις τους κάνει να μιλούν για «συμπίεση και πρώιμη εμφάνιση νέων καταθλίψεων», οι οποίες θα εμφανίζονταν σε 10με 20 χρόνια. Η επιστημονική υπόθεση είναι αρκετά ισχυρή, σημείωσε ο καθηγητής, αποσαφηνίζοντας ότι διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η κατάθλιψη.
Για δυναμική κατάσταση υπό εξέλιξη έκανε λόγο ο κ. Φουντουλάκης προσθέτοντας ότι ακόμη παρατηρήθηκε πως το 20% των ερωτηθέντων βιώνει έντονη δυσφορία και στρες. Ο ίδιος εκτιμά ότι σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται υπό πίεση όσο με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του, σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας τον ύπνο, την διατροφή, την σεξουαλικότητα, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, την οικονομική κατάσταση. Χαρακτηριστικά ο κ. Φουντουλάκης περιέγραψε «μια οριζόντια επίδραση σε όλους τους τομείς».
Αξιοσημείωτο είναι από τους ερωτηθέντες το 9,92% ανέφερε αύξηση άγχους, το 11,52% αύξηση καταθλιπτικών σκέψεων, το 17,16% αύξηση αυτοκτονικών σκέψεων.
Άξιο λόγου είναι ότι ασθενείς που είχαν κάποιο επεισόδιο στο παρελθόν είχαν 2,5 φορές υψηλότερα ποσοστά ενεργού κατάθλιψης στο παρόν, δηλαδή η κατάστασή τους επιδεινώθηκε και μάλιστα σε ποσοστό 31,82%, έναντι 13.08% όσων δεν είχαν ιστορικό.
Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι ότι μείωση φυσικής δραστηριότητας στη διάρκεια της πανδημίας δήλωσε το 45,05% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε αύξηση της όρεξης για φαγητό 14% κατά μέσο όρο και βρέθηκε ότι ένας στους δέκα έκανε περισσότερο ανθυγιεινή διατροφή, ενώ το 13.21% πρόσθεσε περισσότερα από δυο κιλά στο βάρος του.
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής συνέστησε σε όσους νιώσουν ότι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης να αναζητήσουν βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ