Εκρηκτικές διαστάσεις συνεχίζει να λαμβάνει στις μέρες μας η νόσος Alzheimer, αλλά και η άνοια, γενικότερα, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πλήττει 200 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ δέκα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το 2050 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει ανέλθει στα 115 εκατομμύρια, στις 500 χιλιάδες στη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, η άμεση ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών αποτελεί, πλέον, αδήριτη ανάγκη.
Αυτά συζητήθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης.
«400 χιλιάδες φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο», υπογράμμισε η Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου «Υγεία», Παρασκευή Σακκά. Επεσήμανε, δε, την ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού προς αυτή την κατεύθυνση (www.alzheimer-drasi.gr)
Σε επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιούνται στον ελληνικό πληθυσμό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μαγδαληνή Τσολάκη.
Το υψηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στο ορεινό Ρέθυμνο, όπου το 11,8% των ηλικιωμένων που εξετάστηκαν έπασχαν από άνοια. Όπως εξήγησε η κ. Τσολάκη, επρόκειτο για ανθρώπους χωρίς μόρφωση και με ελλιπή πρόσβαση σε δομές υγείας και φροντίδας. Στο 9,5% ανήλθε το ποσοστό των ανοϊκών ασθενών στην Πυλαία, και στο 3,6% στο Μ. Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης.
Πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια, αισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο της Τράπεζας Εγκεφάλου, μιας τράπεζας πληροφοριών γύρω από τα νευρολογικά νοσήματα, για την οποία θα λάβουν επιχορήγηση 600 χιλιάδων ευρώ, από τη ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας. 11 εγκέφαλοι έχουν ήδη προσφερθεί, μαζί με 5 χιλιάδες δείγματα DNAκαι 1000 πλάσματα, τα οποία, προς το παρόν, φυλάσσονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στην αντιμετώπιση της πάθησης, διεθνώς αναγνωρισμένες είναι οι ελληνικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, αλλά απαραίτητη είναι και η φαρμακευτική αγωγή. Η πλέον άμεσα αναμενόμενη καινοτόμος θεραπεία στην Ελλάδα είναι το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης των 13,3 mg, με το αυτοκόλλητο των 9,5 mgνα έχει αλλάξει την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών.
