Ποιος να το περίμενε παλαιότερα; Αμερικανοί και Καναδοί ταξιδεύουν κατά εκατοντάδες στη Ρωσία για βρουν γιατρειά!
Πρόκειται για άτομα που πάσχουν πολλαπλή σκλήρυνση και στη Ρωσία εφαρμόζεται μία θεραπεία με την ονομασία HSCT (Hematopoietic Stem Cell Transplantation – μεταμόσχευση αιματοποιητικών αρχέγονων κυττάρων). Η μέθοδος θεωρείται πειραματική στις ΗΠΑ και δεν εφαρμόζεται ευρέως.
Η μεταμόσχευση αιματοποιητικών αρχέγονων κυττάρων (HSCT) περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση αυτόλογων ή αλλογενών βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της αιματοποιητικής λειτουργίας σε ασθενείς των οποίων ο μυελός των οστών ή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κατεστραμμένο ή ελαττωματικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μέθοδος έχει σταματήσει την εξέλιξη της νόσου με μόλις μία εφαρμογή!
Όμως, σύμφωνα με το Bruce Bebo, αντιπρόεδρο έρευνας της National Multiple Sclerosis Society, παρότι η μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη, δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα, που να αξιολογούν τους κινδύνους και τα οφέλη.
Η διαδικασία
Η εφαρμογή της μεθόδου δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και ευαίσθητες τεχνικές. Γι’ αυτό και οι ασθενείς μετακινούνται από την αμερικανική ήπειρο.
Αρχικά, χορηγείται στους ασθενείς χημειοθεραπεία με στόχο να παραχθούν αρχέγονα κύτταρα μυελού των οστών και αυτά να απελευθερωθούν στο αίμα. Στη συνέχεια, το αίμα συλλέγεται και αποθηκεύεται.
Το επόμενο βήμα είναι να χορηγηθεί νέα, πιο ισχυρή δόση χημειοθεραπείας, συνήθως μέσα στο νοσοκομείο, για χρονικό διάστημα έως και 11 ημέρες. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μειώνονται δραματικά ή εξαλείφονται τελείως.
Στην τελική φάση, το αποθηκευμένο αίμα επαναχορηγείται στον ασθενή. Η όλη διαδικασία είναι επίπονη. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά υπό το φόβο των λοιμώξεων, καθώς το ανοσοποιητικό τους έχει κατασταλεί.
Ακόμη, πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο επί εβδομάδες, αναμένοντας την ανάκαμψη του ανοσοποιητικού τους. Το χρονικό διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ποικίλει και μπορεί να ξεκινά από μόλις 10 ημέρες, αλλά και να φθάσει έως τους 5 μήνες!
Το κόστος
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οι Αμερικανοί καταφεύγουν στη Ρωσία είναι το κόστος. Στην Αμερική, το κόστος της μεθόδου φθάνει τα 120-200.000 δολάρια, ενώ στη Ρωσία εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλότερο.
Ένα κίνητρο ακόμη είναι η ίδια η νόσος. Γενικά, η νόσος χωρίζεται σε δύο βασικές μορφές: την υποτροπιάζουσα και την εξελισσόμενη. Για την πρώτη, που είναι και η πιο συχνή, υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ για τη δεύτερη που είναι πιο σπάνια, αλλά και πιο σοβαρή, μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα φάρμακο (το Ocrevus της Roche).
Συνεπώς, είναι αναμενόμενο ασθενείς που πάσχουν από την εξελισσόμενη μορφή της νόσου να βασίζουν τις ελπίδες τους στην νέα μέθοδο και να ταξιδεύουν εκατοντάδες χλμ μακριά.
Βέβαια, υπάρχουν κίνδυνοι από την εφαρμογή της μεθόδου. Μία μελέτη που έγινε φέτος έδειξε – αν και έχει σημαντικά οφέλη – υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρων επιπλοκών σε ποσοστό 2%. Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς παλαιότερη μελέτη σε 85 ασθενείς είχε δείξει ότι ποσοστό θνησιμότητας ήταν 4 φορές μεγαλύτερο (8%).
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ