Έντονος είναι ο προβληματισμός που εκφράζεται τόσο από τους παρόχους υγείας όσο και από τους αποδέκτες των υπηρεσιών για την επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος αναμόρφωσης της ΠΦΥ.
Με στόχο η δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος ΠΦΥ που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) διοργάνωσε σύσκεψη με τη συμμετοχή Επιστημονικών Ενώσεων, Επαγγελματικών Φορέων και Συλλόγων Ασθενών.
Ήδη το 24% των ασθενών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρει αντιμετωπίζει εμπόδια πρόσβασης στο σύστημα υγείας.
Με αυτό ως δεδομένο, ασθενείς και γιατροί εξέφρασαν το φόβο ότι η αραίωση του δικτύου των συμβεβλημένων ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με το νέο σύστημα παραπομπής (gatekeeping) θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σκεπτικισμός επικράτησε και για τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή σου.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναγνώρισαν ωστόσο ότι είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, καθώς να θεσπιστεί η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας του ασθενή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, η ανάγκη για ένα βιώσιμο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας είναι αναμφισβήτητη και αποτελεί προϋπόθεση κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας. Το Σχέδιο Νόμου, ωστόσο, δεν αξιοποιεί ούτε τις υπάρχουσες δομές, ούτε το έμψυχο δυναμικό της χώρας που στελεχώνει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών.
«Το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι πρόχειρο και ανεφάρμοστο. Δεν νοείται να δομείται σύστημα πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς υγειονομικό χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ