Μια πρωτοβουλία που αντιστρέφει το λεγόμενο brain drain, τη μετανάστευση επιστημόνων θέτει σε εφαρμογή το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
Διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό, θα προσφέρουν στη χώρα τους, προσφέροντας τις πολύτιμες επιστημονικές τους γνώσεις, κυρίως μέσα από συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία της Ελλάδας.
Όπως ανακοινώθηκε, πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη δεχθεί να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», βασικός στόχος της οποίας είναι η έμπρακτη υποστήριξη των γιατρών του εξωτερικού στο κοινωνικό σύνολο της γενέτειράς τους.
Το δρόμο ανοίγει ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, Διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη Harley Street Clinic του Λονδίνου και Διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust του Λονδίνου.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΙΕ, ο Δρ. Ζαχαρούλης παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης, όπου η θεραπεία σε όγκους που υποτροπίασαν εξατομικεύτηκε με βάση τη μοριακή βιολογία. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία για τον όγκο του και αποφεύγει τις παρενέργειες από τοξικά φάρμακα που δεν θα είχαν αποτέλεσμα.
«Η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά σε ότι αφορά στη θεραπεία παιδικών όγκων με σύγχρονες μεθόδους πέρα από τη χημειοθεραπεία», ανέφερε ο κ. Ζαχαρούλης και ανέδειξε τις επιστημονικές δράσεις του ΕΙΕ, λέγοντας πως μόνο ερευνητικό κέντρο χρεοκοπημένης χώρας δε θυμίζει.
«Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συγκεκριμένα το τμήμα του Δρα Πίντζα, και των συνεργατών του πρωτοπορεί στην προσπάθεια αποσαφήνισης των βιολογικών οδών που ελέγχουν το καρκινικό κύτταρο κυρίως σε καρκίνους των ενηλίκων. Είναι μεγάλη μας χαρά που είμαστε σε συνομιλίες με το ΕΙΕ με σκοπό την πρόοδο στην εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από συμπαγή νεοπλάσματα ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αύξηση της επιβίωσης αλλά και στην μείωση της τοξικότητας», προσέθεσε.
Σκοπός του Ιδρύματος, όπως την περιεγραψε ο Πρόεδρος του ΕΙΕ, Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, είναι να σταθεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στο πλευρό της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των ευπαθέστερων ομάδων. Όραμα του ΕΙΕ είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας, όπου οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία όλων των τρεχουσών ερευνητικών εξελίξεων, κυρίως στον τομέα της Ογκολογίας. Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν και ο Βρετανός Γενετιστής-Ερευνητής Brian Walker, ο οποίος επεσήμανε πως « οι νέες προκλήσεις στη μοριακή διάγνωση ανοίγουν νέους ορίζοντες, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει μέσω των πολλαπλών εξετάσεων με ένα μόνο δείγμα, την σημαντική συλλογή δεδομένων και τη χρήση της πληροφορικής, η ιατρική έχει κάνει άλματα».
Σύμφωνα με τον κ. Walker, το NGS (next generation sequencing-Ακολουθία Νέας Γενιάς, τύπος DNA), αναμένεται να βελτιώσει τα δεδομένα της κλινικής διάγνωσης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ