Σε «τροχιά» αξιοποίησης μπαίνει ο χώρος του πρώην νοσοκομείου Παπαδημητρίου στα Μελίσσια που είχε αφεθεί στη τύχη του. Η σημερινή εικόνα του είναι αποκαρδιωτική, καθώς έχει μείνει το κουφάρι από την «λεηλασία» του κτιρίου που κάποτε υπήρξε λαμπρή υγειονομική μονάδα για φυματικούς.
Νέες προοπτικές δημιουργούνται για το εγκαταλελειμμένο κτίσμα και τον γύρω χώρο 75 στρεμάτων που θα μετατραπούν σε πάρκο Υγείας. Οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του 2024 από την ιδιωτική επιχείρηση που ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Λέανδρο, ιδιοκτήτη από το 1999 του χώρου, όπως μας ενημέρωσε η Ρένα Γιακουμάκη, υπάλληλος της εταιρείας, κατά μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου στα Σανατόρια της Πεντέλης. Μπροστά στο απομεινάρι του άλλοτε λαμπρού κτίσματος, όπως μαρτυρά και το εντυπωσιακό ακόμη δάπεδο της εισόδου του, η κ. Γιακουμάκη μας έδωσε την ευχάριστη είδηση για την «αναγέννησή» του στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πάρκου για φυσική άσκηση και Υγεία! Κατά το εγχείρημα αυτό θα δημιουργηθούν δομές άθλησης, ένα κέντρο αποθεραπείας και ευεξίας, μονάδα για ηλικιωμένους καθώς κέντρο φυσιολογίας και χώροι έρευνας για την Υγεία. Νέα σελίδα ανοίγει για τον πνεύμονα πρασίνου χωρίς να αλλάξει χρήση γης πέρα από τον προορισμό φροντίδας της Υγείας. Άξιο λόγου είναι ότι από την αξιοποίηση του χώρου εκτιμάται ότι θα προκύψουν 2.500 θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω υγειονομική δομή δημιουργήθηκε από τον ιατρό Ιωάννη Παπαδημητρίου που την λειτουργούσε με τη νοοτροπία ακτιβιστή περισσότερο, όπως μας περιέγραψε η κ. Γιακουμάκγη και παρείχε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε φυματικούς ασθενείς για δεκαετίες, όταν ακόμη δεν υπήρχε θεραπεία για την φυματίωση. Τότε η μόνη βελτίωση που μπορούσε να επιδεχθεί η υγεία των ασθενών ήταν η διαβίωση σε χώρους-πνεύμονες πρασίνου. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το κτίριο του «Παπαδημητρίου» νοικιάστηκε το 1974 έως το 2016 ως κτίριο από το ΙΚΑ και αφού έφυγε ο φορέας λεηλατήθηκε ανελέητα, ενώ έχει δεχθεί πλέον ως κτίσμα παρεμβάσεις από γκράφιτι.
,
Ο καθηγητής Γ. Στογιαννίδης μας ταξίδεψε στον χρόνο, στην εποχή που ασθενείς με φυμματίωση υποβάλλονταν σε “αεροθεραπεία” σε δομές που βρίσκονταν σε εκτάσεις- πνεύμονες οξυγόνου, μας ενημέρωσε για την πορεία ανέγερσης των σανατορίων, τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που είχαν συνδεθεί μαζί τους, τις πολιτισμικές συνέπειες, ακόμη και για την σύγχρονη ανίατη πολυανθεκτική φυματίωση για την οποία αναζητάται ακόμη θεραπεία.
Ανάλογη αξιοποίηση θα μπορούσαν να έχουν τα σανατόρια που έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου, όπως είναι η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμινγκ και το Ναυτικό Σανατόριο, μετατρεπόμενα για παράδειγμα σε γηροκομεία και πάρκα για ηλικιωμένους, όπως μας εξήγησε κατά την ξενάγηση ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γιάννης Στογιαννίδης . Ο καθηγητής πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα στο πλαίσιο της διατριβής του και κατέθεσε προτάσεις μέσω του Κοινωνικού Άτλαντα για την επαναχρησιμοποίηση των σανατορίων, τα οποία τη δεκαετία του 30’ μετέτρεψαν την Πεντέλη σε «ελληνικό Νταβός». Οι χώροι αυτοί ενδείκνυνται για τη χρήση φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς είναι διαμορφωμένοι με μεγάλους χώρους – τεράστιες βεράντες για την πολύωρη θεραπεία (8-10 ώρες) στον ήλιο των φυματικών. Τα εν λόγω κτίρια θα έπρεπε ακόμη να διατηρηθούν και για την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία, καθώς ανήκουν στο κίνημα του Bauhaus, ενώ καταμαρτυρούν την πλούσια ιατρική αλλά και σύγχρονη νεοελληνική ιστορία μας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ