Σε εγρήγορση βρίσκεται το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) για την αύξηση της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ του SARS-CoV-2 καθώς κρίνεται επείγουσα η αύξηση της παραγωγικότητας, της ταχύτητας ανάλυσης δειγμάτων, της αναλυτικής εφαρμογής και της γεωγραφικής κατανομής της εφαρμογής των διαγνωστικών τεστ για τον SARS-CoV-2 .
Το ΝΙΗ άρχισε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των διαγνωστικών τεστ για κοροναϊό (Rapid Acceleration of Diagnostics RADx), συνολικής χρηματοδότησης ύψους 1.5 δις δολαρίων.
Οι Καθηγήτριες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου, Τμήμα Χημείας, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Τμήμα Βιολογίας και οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα βασικά σημεία αυτού του προγράμματος.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αποτελεί η μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων τεστ μέχρι το φθινόπωρο του 2020, όταν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να λειτουργήσουν ενώ θα αρχίσει η κυκλοφορία της εποχικής γρίπης.
Μέχρι το 2021, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοποριακών διαγνωστικών τεχνολογιών ανίχνευσης του κοροναϊού. Στο πνεύμα αυτό στρατηγική επιλογή αποτελεί η διαθεσιμότητα αυτών σε ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που έχουν χαμηλή προσβασιμότητα στα συστήματα υγείας.
Προσδοκία τους είναι έως και το Δεκέμβριο του 2020 να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του 2% του πληθυσμού (περίπου 6 εκατομμυρίων ατόμων) σε καθημερινή βάση, και επιπλέον να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα τεστ από τις προφανείς ανάγκες.
Επί του παρόντος, η ημερήσια δυνατότητα για διαγνωστικά τεστ μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ήταν μεταξύ 520.000- 823.000. Κάποια μαθηματικά μοντέλα εκτιμούσαν ότι απαιτούνται 900.000 τεστ ημερησίως τον Μάιο, άλλα, έως 5 εκατομμύρια τεστ ημερησίως τον Ιούνιο και 20 εκατομμύρια τεστ ημερησίως τον Ιούλιο.
Αποτελείται από τέσσερεις υποπρογράμματα:
α) RADx-Τech: στοχεύει να ταυτοποιήσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα αξιόπιστων point-of-care διαγνωστικών τεστ (δηλαδή τεστ που γίνονται επί τόπου) μέχρι και το φθινόπωρο του 2020,
β) RADx–Advanced Technology Platforms (RADx–ATP): στηρίζει την αύξηση της αποδοτικότητας των προηγμένων τεχνολογιών, με σκοπό τη δυνατότητα της διενέργειας πολλών αναλύσεων σε μικρότερο χρονικό διάστημα,
γ) RADx Radical (RADx–rad): προωθεί την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών και μη-συμβατικών τεχνολογιών για τεστ SARS-CoV-2 σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, και
δ) RADx–Underserved Populations (RADx–UP): αποσκοπεί στην καθιέρωση της εφαρμογής διαγνωστικών τεστ σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χαμηλή πρoσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας.
Από τεχνικής πλευράς, πολλά ήδη αναπτυχθέντα συστήματα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την κλινική επικύρωση αυτών των πρωτοκόλλων για να αποκτήσουν την απαραίτητη έγκριση. Ακόμη, απαιτείται η ταυτοποίηση της κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας που θα προσφέρει μία σύνδεση ανάμεσα στα αποτελέσματα των τεστ, στις ηλεκτρονικές λίστες υγείας, αλλά και στους οργανισμούς δημόσιας υγείας,
Επίσης, η αύξηση της παραγωγής είναι περίπλοκη καθώς περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες και δύσκολους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακόμη, επιτακτική κρίνεται η αυξημένη παραγωγή, η σωστή διαχείριση της διανομής των τεστ στα κατάλληλα σημεία και στις κατάλληλες γεωγραφικές περιοχές με βάση τις άμεσες ανάγκες, που θα διασφαλιστεί με το σωστό συντονισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κυβέρνησης, της βιομηχανίας, αλλά και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ