Περισσότερο από το 60 % όλων των περιπτώσεων φλεβικών θρομβώσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή εντός 90 ημερών από τη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους. Αναγκαίο είναι να εφαρμοστεί πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου και πρόληψης της ΦΘΕ θέμα προτεραιότητας για την ασφάλεια των ασθενών και την μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας.
Θρόμβωση είναι πιθανό να αναπτύξουν ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα, καθώς βρίσκονται σε κατάκλιση ή ανάρρωση ή νοσηλεύονται λόγω χειρουργικής επέμβασης ή σοβαρού τραυματισμού είναι, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το ΙΜΕΘΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).
Με στόχο να αποφευχθεί η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), το προσωπικό του νοσοκομείου θα πρέπει να αξιολογεί τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους και να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες διαδικασίες πρόληψης και θεραπείας, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απερχόμενο πρόεδρο του ΙΜΕΘΑ Αλέξανδρο Τσελέπη. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση, όπως τόνισε ο κ. Τσελέπης προσθέτοντας ότι στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.
Στην επικινδυνότητα συμφώνησε και Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Μιλτιάδης Ματσάγκας τονίζοντας πως η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων. Από μελέτες προέκυψε ότι πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη. Θα μπορούσαν να λάβουν κατάλληλα αντιθρομβωτικά φάρμακα, να εφαρμόσουν ελαστικές κάλτσες και με κατάλληλη κινητοποίηση εντός του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Αποκατάστασης. Σε άλλες περιπτώσεις η διάγνωση της ΦΘΕ καθυστερεί καθώς προεξάρχει η νόσος για την οποία εισήλθαν στο Νοσοκομείο, επεσήμανε ο καθηγητής. Για την αντιμετώπιση της χρειάζεται πρωτόκολλο ΦΘΕ αλλά και να πραγματοποιείται αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ που συνδέεται με τις κατάλληλες οδηγίες πρόληψης και θεραπείας που θα εφαρμόζονται.
Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες όπως διευκρίνισε ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Μέλος Δ.Σ του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, Δημήτρης Ρίχτερ θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για ΦΘΕ. Ενδεικτικά:
Το ΙΜΕΘΑ συστήνει εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα υποβληθείτε σε κάποια από αυτές τις διαδικασίες, να ζητήσετε μια αξιολόγηση κινδύνου ΦΘΕ και να μιλήσετε για την πρόληψη αυτής προτρέπει ο κ. Ρίχτερ. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ