Η σημασία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας που θα στηρίζεται στον Εμβολιασμό κατά του ιού HPV, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο με HPV DNA testing και την κατάλληλη Θεραπεία των γυναικών που νοσούν τονίστηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής HPV Εταιρείας. Σχετικό αίτημα προς την Πολιτεία έχει κατατεθεί με την υποστήριξη 125 φορέων.
Αυξητικές τάσεις στα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Μπορεί να εξαλειφθεί ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας;» . Πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15 -44 ετών. Η νόσηση επιδρά στη γονιμότητα, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, ενώ αφήνει ψυχολογικό και οικονομικό αποτύπωμα. Στην Ευρώπη, η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυν./έτος, με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυν./έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων (CIN2+). Στην Ελλάδα η επίπτωση ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυν. και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000 γυναίκες.
«Μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια» τόνισε ο καθηγητής Μαιευτικής–Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός. Ζωτικής σημασίας είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή «η εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για ΚΤΜ με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα-στόχο». Τέλος, όπως δήλωσε, «είναι απαραίτητη η σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών».
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγόρησαν οι κκ. παιδίατρος και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης και τέως Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ιωάννης Μπουκοβίνας Καθηγητής – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας – Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, και Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου.
Στην Ελλάδα
Μπορεί ο HPV-εμβολιασμός κοριτσιών να περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όμως η το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό (<44%). Κενό στην ενημέρωση έχει εντοπιστεί. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Σε χώρες με υψηλή (πάνω από 75%) εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) καταγράφεται σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και του διηθητικού ΚΤΜ (Φινλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).
Η Ελλάδα στερείται οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας. Συνέπεια είναι η θνησιμότητα από τη νόσο, αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ