Ταχύτερο βηματισμό για την αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων ζητούν οι πρόεδροι του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), Γιώργος Κακουλίδης και του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), Παντελής Αγγελίδης, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα όπως καταδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Ενδεικτική είναι η σημασία της απομακρυσμένης εξέτασης από γιατρό, η οποία «ανέδειξε την έλλειψη κανονιστικού πλαισίου σε θέματα τηλεσυμβουλευτικής, τηλεμετρίας και τηλεϊατρικής» όπως σημειώνουν οι κ.κ. Κακουλίδης και Αγγελίδης στην επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
«Κατά την άποψη μας θα πρέπει να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα ως ευκαιρία να ενσωματωθούν στην ιατρική πράξη και πρακτική τέτοιες υπηρεσίες με την κατάλληλη επιστημονική και νομική τεκμηρίωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Καθώς η πανδημία έφερε το κράτος σε «τροχιά» διαδικασιών ψηφιοποίησης ζητάται η ίδια πορεία να ακολουθηθεί και για τον χώρο της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθεί πληθώρα σχετικών εφαρμογών και λογισμικών, τις οποίες διαθέτει ο κλάδος και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως εντός και εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τους προέδρους των συνδέσμων.
«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η νομική κατοχύρωση των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται εξ’ αποστάσεως και στη χώρα μας. Υπάρχει ήδη επιστημονική βιβλιογραφία που κατοχυρώνει την εκτέλεση συνεδριών εξέτασης από ψυχίατρο ή ψυχολόγο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως και κλινικής τηλεμετρίας ιδίως για τη διαχείριση χρονίως πασχόντων που έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα με κλινική αποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση του πολίτη» τονίζουν οι κ.κ. Κακουλίδης και Αγγελίδης.
Αναχώματα για αυτή την εκσυγχρονιστική κατεύθυνση αποτελούν η υπάρχουσα νομοθεσία, η μη αναγνώριση από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς, τα οποία χαρακτηρίζονται «πηγή νομικών κινδύνων».
Κατά την προσωρινή αποδοχή τους κατά την διάρκεια της επιδημίας, υπήξρε δοκιμή και τ αξιολόγηση μερικών σχημάτων τηλεσυμβουλευτικής, αλλά όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Κακουλίδης και Αγγελίδης «υπό συνθήκες πίεσης και χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με κίνδυνο να εξαχθούν εσφαλμένα συμπεράσματα συνολικά για λύσεις τηλεϊατρικής».
Επί του θέματος ίδιου ζητούν να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο, το οποίο «να περιγράφει είδη τέτοιων υπηρεσιών, αποδεκτών από την ιατρική δεοντολογία και τις επιστήμες υγείας, και να ορίζει τους κανόνες για την ποιοτική λειτουργία και αξιολόγηση τους».
Σε ότι αφορά τη τεχνολογία πληροφορικής, επικοινωνιών και εφαρμογών λογισμικού θα πρέπει να οριστούν πιστοποιήσεις για μία σειρά από ζητήματα, όπως είναι η ποιότητα της εικόνας για διάγνωση, η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ασθενή, η πρόσβαση στο ιατρικό και ασφαλιστικό ιστορικό του, η καταγραφή της ιατρικής πράξης καθώς και θέματα διαχείρισης της αποζημίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Την μη επαρκή εξέταση των ζητημάτων με βάση διεθνώς αποδεκτά κριτήρια ποιότητας, αλλά και την υφιστάμενη νομοθεσία υπογραμμίζουν στην επιστολή οι κ.κ. Κακουλίδης και Αγγελίδης, τονίζοντας ότι παρεμποδίζονται οι επενδύσεις ανάπτυξης ή προσαρμογής τέτοιων προϊόντων και η ιατρική κοινότητα στην εκτεταμένη χρήση τους.
Ορισμένες εφαρμογές που συστήνονται για χρήση από κινητά, σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες υπηρεσίες, θα έπρεπε να θεωρηθούν «ιατροτεχνολογικά προϊόντα (medical devices) που προορίζονται από τον κατασκευαστή να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τη διάγνωση, την πρόληψη, την παρακολούθηση, τη θεραπεία ή την ανακούφιση της ασθένειας και επομένως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2017/745 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» υποστηρίζουν οι πρόεδροι των συνδέσμων.
Υπέρ της άυλης συνταγής τίθενται οι σύνδεσμοι ως μέτρου εξυπηρέτησης του πολίτη και μετά την επιδημία. Ωστόσο, οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν διαχειριστικές λεπτομέρειες, στην εφαρμογή της, οι οποίες δυσχεραίνουν την χρήση της.
Ήδη οι σύνδεσμοι έχουν προτάσεις για λύσεις με εφαρμογές λογισμικού ζητώντας «ένας επιπλέον σχεδιασμός για υπηρεσίες προς τον πολίτη που δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στην αρχική αποστολή της συνταγής», αλλά θα περιλαμβάνουν και «λύσεις αποζημίωσης του γιατρού αν χρησιμοποιηθούν υπηρεσίες από απόσταση (περιγράφουμε παραπάνω) και πιστεύουμε ότι έχουμε τεχνικές λύσεις που μπορούν να την υποστηρίξουν».
Οι σύνδεσμοι ζητούν «εμφατικά να παρέχονται όλες οι λειτουργικότητες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη χρήση APIs (Application Program Interfaces) με διαφάνεια και κανόνες». Στόχος τους είναι να απελευθερωθούν ιδιωτικοί πόροι στην ανάπτυξη εφαρμογών, οι οποίες θα λειτουργούν με τις κρατικές ρυθμιστικές απαιτήσεις, καθώς και την ορθή χρήση ανοιχτών προτύπων διαλειτουργικότητας, για «να δημιουργηθεί το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουμε ανάγκη και να εφαρμοστεί ελεύθερα η καινοτομία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ