Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν μία ανακάλυψη, που ανοίγει το δρόμο η θεραπεία του AIDS να λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα. Σήμερα, οι ασθενείς λαμβάνουν πολλά, διαφορετικά χάπια κάθε μέρα, γεγονός που δυσχεραίνει τη συμμόρφωσή τους με τη θεραπεία.
Ερευνητές από το φημισμένο MIT και το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital ανάπτυξαν μία ειδική κάψουλα, η οποία έχει τη μοναδική ικανότητα να απελευθερώνει σταδιακά και προγραμματισμένα μέσα στον οργανισμό διαφορετικές, φαρμακευτικές ουσίες μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας!
Όπως προαναφέραμε, αυτή η πρωτοποριακή κάψουλα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία, αλλά και να χρησιμοποιηθεί από άτομα, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για να λάβουν προληπτική θεραπεία.
Η κάψουλα αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους Giovanni Traverso, επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Koch του ΜΙΤ και βιομηχανικό στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital και το Robert Langer, καθηγητή στο ΜΙΤ.
Στην έρευνα συμμετέχει και η εταιρεία Lyndra, που έχει αναλάβει να ξεκινήσει κλινική δοκιμή για το θέμα και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-017-02294-6).
Αν και παγκοσμίως οι θάνατοι από AIDS έχουν μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του ’90, όταν εμφανίστηκαν οι αντιρετροϊκές θεραπείες, πρόβλημα συνεχίζει και υπάρχει. Το 2015, είχαμε 2,1 εκατ. νέες μολύνσεις και 1,2 θανάτους, που σχετίζονται με το AIDS.
Αρκετές μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν εκτιμήσει αν τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να προλάβουν τη μόλυνση με τον ιό σε υγιείς πληθυσμούς. Αυτές οι μελέτες είχαν ανάμικτα αποτελέσματα και ένα σημαντικό εμπόδιο στην προληπτική θεραπεία είναι η δυσκολία των ανθρώπων να λάβουν τόσα πολλά, διαφορετικά χάπια κάθε μέρα.
Η ερευνητική ομάδα πίστεψαν ότι λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μία ειδική κάψουλα, που ανάπτυξαν το 2016. Αυτή έχει σχήμα αστεριού με 6 βραχίονες και σε κάθε έναν μπορεί να ενταχθεί φαρμακευτική ουσία. Όταν η κάψουλα καταπίνεται, οι βραχίονες αναδιπλώνονται και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους.
Σε παλαιότερη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κάψουλα μπορεί να μείνει στο στομάχι μέχρι και 2 εβδομάδες και σταδιακά απελευθέρωσε ένα φάρμακο για την ελονοσία (ivermectin). Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προχώρησαν στην προσαρμογή της κάψουλας, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του AIDS.
Παράλληλα, οι ερευνητές κινούνται προς 2 κατευθύνσεις: Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα που μένει στο σώμα και να δοκιμαστεί και σε άλλες ασθένειες. Η έρευνά τους χρηματοδοτείται από το Bill and Melinda Gates Foundation, τα National Institutes of Health και το γαστρεντερολογικό τμήμα Brigham and Women’s Hospital.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ