Να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις τραγικές συνέπειες που έχει στη δημόσια περίθαλψη η συνέχιση της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, επιχειρεί το αρμόδιο υπουργείο, αλλά… μάλλον αποτυχημένα.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα έλλειψης μιας σειράς ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και η αυξητική ορμόνη στο Παίδων Αγλ. Κυριακού, η Αριστοτέλους αποφάσισε επιτέλους να αντιδράσει. Η «λύση» που προωθείται, ωστόσο, έχει καθαρά εφήμερο χαρακτήρα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα θα επανέλθει.
Τι λέει η ανακοίνωση; Πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία της χώρας, ενέκρινε την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ)».
Μάλιστα… Πώς θα γίνει αυτό, πότε, ποια νοσοκομεία θα αφορά, σε τι ποσό θα αυξηθούν οι δαπάνες, τι αριθμό ασθενών μπορεί να καλύψει αυτή η πρωτοβουλία και για πόσο καιρό εκτιμάται ότι θα υπάρχει κανονική ροή φαρμάκων, οι ιθύνοντες «ξέχασαν» να το αναφέρουν. Διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι «στόχος του υπουργείου Υγείας είναι με την παραπάνω ενέργεια να διασφαλιστεί η κανονικότητα στην παροχή φαρμάκων, η κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων ομάδων και η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων». Με μια γενικούρα δηλαδή ξεμπερδέψαμε, και οι ασθενείς θα πρέπει τώρα να κάνουν υπομονή και να δείξουν εμπιστοσύνη στις «προθέσεις» της πολιτικής ηγεσίας, διότι για να μην αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία, ακόμη σε αυτό το στάδιο πρέπει να βρισκόμαστε. Των προθέσεων…
Την τελευταία φορά, πάντως, που η Αριστοτέλους ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση του Παίδων Αγλ. Κυριακού, προκειμένου να αγοραστεί η αναγκαία ποσότητα σωματοτροπίνης για τη συνέχιση της θεραπείας και των εξωτερικών ασθενών με Σύνδρομο Turner (Αύγουστος 2015), η «κανονικότητα» διήρκησε περίπου 2 μήνες. Η φήμη δε που «κυκλοφορούσε» τότε από κύκλους του υπουργείου Υγείας περί μόνιμης διευθέτησης του θέματος, προφανώς είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Άραγε μέχρι την επόμενη Τρίτη που θα ξαναδημιουργηθεί “ουρά” στο Παίδων από γονείς με τα παιδιά τους για το Zomacton, θα έχει διευθετηθεί κατά τον τρόπο που προωθείται το θέμα, ώστε έστω το Δεκέμβρη να κάνουν όλα τη θεραπεία τους ή θα τους παραπέμψουν για τις γιορτές;;
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ