Skip to content

Ανακοίνωση Κουρουμπλή για τις διαγνωστικές εξετάσεις «υψηλής καινοτομίας»

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Κέρδος για τους ασφαλισμένους αποτελεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η απόφαση του για κατάργηση της πρόβλεψης για επιπλέον χρέωση των εξετάσεων «υψηλής καινοτομίας», όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Virus (διαβάστε εδώ), η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει, τελικά, ταλαιπωρία αλλά και επιπρόσθετα έξοδα στους ασφαλισμένους, που θα θέλουν να πραγματοποιήσουν ψηφιακές εξετάσεις ή νεότερης τεχνολογίας.
Βάσει της σημερινής ανακοίνωσης του Π. Κουρουμπλή, που ήρθε 8 ημέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση και μετά τα δημοσιεύματα για τις πρακτικές επιπτώσεις της κατάργησης της προηγούμενης απόφασης, η ερμηνεία του εδάφιου που καταργήθηκε «κατέληγε (ανάλογα με τον πάροχο) στην επιβάρυνση του ασφαλισμένου πέρα από την καθορισμένη νόμιμη συμμετοχή».
Σημειώνεται, δε, πως με την κατάργηση του ανωτέρω εδαφίου, δεν προκαλείται πλέον επιπρόσθετη επιβάρυνση στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις υψηλής καινοτομίας (όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες). «Η «συμμετοχή» του ασφαλισμένου στις παρακλινικές εξετάσεις είναι σαφώς προσδιορισμένη (άρθρο 8, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΦΕΚ 3054/Β’/2012) και καθορίζεται στο 15% της αξίας του Κρατικού Τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης», αναφέρεται.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει για τους ασφαλισμένους με την ΥΑ Κουρουμπλή», ανέφεραν στο Virus στελέχη του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, σύμφωνα με την Αριστοτέλους «όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν αποδέκτης σωρείας καταγγελιών και παραπόνων ασφαλισμένων, που αφορούσαν την επιβολή επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης από τους ιδιώτες παρόχους για διαγνωστικές εξετάσεις «υψηλής καινοτομίας» (όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες)».
Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα «οι ιδιώτες πάροχοι απαιτούσαν με αυθαίρετο τρόπο, την επιπρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δικαιούχοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε «εφαρμογή» του σχετικού εδαφίου της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης αναγκάζονταν να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο (για παράδειγμα στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10-50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40-120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά που υπερβαίνουν την κοστολόγηση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο (8,01 ευρώ))».
Στελέχη της αγοράς, πάντως, ισχυρίζονται πως με την κίνηση αυτή του κ. Κουρουμπλή, τα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να εκτελούν μόνο αναλογικές εξετάσεις, που έχουν και τιμή βάσει του κρατικού τιμολογίου. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει είτε να αναζητούν κέντρο με αναλογική τεχνολογία, με τον κίνδυνο των μεγάλων αναμονών να είναι ορατός, είτε να πραγματοποιούν νέας τεχνολογίας εξετάσεις και να τις πληρώνουν όλες από την τσέπη τους.

Διαγνωστικά ΚέντραΔιαγνωστικές ΕξετάσειςΚουρουμπλής Παναγιώτης

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέος Γενικός Διευθυντής στην Amgen Hellas
Δεν θα απεργήσουν όλοι οι φαρμακοποιοί

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top