Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στο γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ανάλυση με τις προσφορές, που έχουν καταθέσει οι 19 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – που διεκδικούν να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο οργανισμός σήμερα εδρεύει στο Λονδίνο και πρέπει να μετακινηθεί λόγω Brexit.
Η ανάλυση δεν προχωρά σε βάθος αξιολόγηση των προσφορών, καθώς αρκετές πτυχές του θέματος είναι εμπιστευτικές. Ωστόσο, γίνεται μία συγκριτική παρουσίασή τους σε 6 επιμέρους τομείς:
Από την ανάλυση ωστόσο προκύπτουν ορισμένα σαφή μηνύματα, τα οποία σε αρκετά σημεία δεν είναι θετικά για την ελληνική υποψηφιότητα. Θυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά, έχει προτείνει ως έδρα του οργανισμού το κτήριο Κεράνης που διαθέτει περίπου 30.000 τ.μ.
Η ανάλυση αναφέρει ότι η ελληνική προσφορά δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετακόμιση. Επισημαίνει πάντως ότι η πρότασή μας προβλέπει ότι για να γίνουν τα έργα αναμόρφωσης του κτηρίου χρειάζονται 6 μήνες από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ακόμη, η ανάλυση της Ε.Ε. επισημαίνει ότι η ελληνική πρόταση για το προαναφερόμενο κτήριο υποστηρίζει ότι καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού αλλά δεν παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις επιμέρους κτηριακές ανάγκες (αίθουσες συσκέψεων, αμφιθέατρα κλπ).
Αδυναμίες φαίνεται να υπάρχουν στην ελληνική πρόταση και όσον αφορά το οικονομικό σκέλος. Η ανάλυση αναφέρει ότι η πρότασή μας περιλαμβάνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε ειδικούς οικονομικούς όρους στον οργανισμό, αλλά τονίζεται ότι η πρότασή μας δεν τους αναφέρει.
Ακόμη, η πρότασή μας δεν διευκρινίζει αν το ελληνικό κράτος θα καλύψει ή όχι, το κόστος της ενοικίασης του κτηρίου. Μπορείτε να δείτε την ανάλυση στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/ema-relocation-general-assessment-summary.pdf
Σημειώνουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο οργανισμός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωσή, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αν ο οργανισμός μετακομίσει σε μία περιοχή, που δεν μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.
Μάλιστα, μελέτη που έκανε ο οργανισμός έδειξε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να κρατήσει το 81% του προσωπικού – όμως μερικές πόλεις που διεκδικούν την έδρα του θα είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο το 31% των εργαζόμενων!
Αν και ο ΕΜΑ δεν δημοσιοποίησε ποιοι προορισμοί είναι οι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους εργαζόμενους, το Politico.eu έκανε γνωστό ότι πρώτη πόλη στις προτιμήσεις είναι το Άμστερνταμ και ακολουθούν η Βαρκελώνη με τη Βιέννη.
Το θέμα της μετακόμισης του οργανισμού θα τεθεί το μήνα που διανύουμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται τον Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ