Της Μέμας Λαμπροπούλου, Κλινικήw Διαιτολόγο-Διατροφολόγου, M.Sc., CISSN
Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από το ομώνυμο ποώδες φυτό. Ο ανανάς καλλιεργείται σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ταυλάνδη, η Κόστα Ρίκα και άλλες χώρες με τροπικό κλίμα.
Η διατροφική αξία του ανανά
Ο ανανάς, πέρα από την πλούσια, γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή διατροφική αξία. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, 100γρ ανανά αποδίδουν μόλις 50 θερμίδες, ενώ το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγγάνιο. Μάλιστα, 100γρ ωμού ανανά αποδίδουν το 58% των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ενήλικα σε βιταμίνη C και το 44% σε μαγγάνιο.
Χάρη στην περιεκτικότητα του καρπού σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία, ο ανανάς μπορεί να συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και κάποιους τύπους καρκίνου, ενώ συμβάλλει και στην υγεία της επιδερμίδας αλλά και στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή.
Βρωμελίνη: τι είναι και ποια τα οφέλη της στην υγεία;
Πέραν των παραπάνω, το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ο καρπός του ανανά είναι πλούσιος σε βρωμελίνη, η οποία αποτελεί ένα πρωτεολυτικό ένζυμο με αρκετές έρευνες να υποστηρίζουν πληθώρα οφελών στην υγεία από την κατανάλωσή της.
Συγκεκριμένα, η βρωμελίνη έχει την ικανότητα να επιζεί από τα πρωτεολυτικά ένζυμα του στομάχου και να απορροφάται διατηρώντας τη λειτουργία της στο αίμα. Ως εκ τούτου, η βρωμελίνη έχει φανεί να έχει τα εξής οφέλη:
Τι ισχύει για τον ανανά;
Ο ανανάς συχνά αναφέρεται ως λιποδιαλυτικό τρόφιμο, με πολλές δίαιτες να τον εντάσσουν στα προτεινόμενα τρόφιμα προς κατανάλωση. Τι ακριβώς ισχύει και τι όχι;
Πώς εντάσσω τον ανανά στη διατροφή μου;
Σύμφωνα με το USDA (United States Department of Agriculture), η μερίδα για τον ανανά είναι ½ φλιτζάνι, που αντιστοιχεί περίπου σε 115γρ ανανά σε κύβους. Η ποσότητα αυτή αποδίδει περίπου 50-60 θερμίδες.
Ο ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών και σε μαρινάδες αφού μπορεί να μαλακώσει το κρέας. Θυμηθείτε να τον αγοράσετε όταν θα είναι ήδη ώριμος, καθώς δεν ωριμάζει ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή του.
Ενδεικτικά, μερικοί τρόποι να εντάξετε τον ανανά στη διατροφή σας είναι:
Πρωινό
Μπορείτε να τον καταναλώσετε με γιαούρτι και σπόρους chia, όπως επίσης να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies με βάση το γιαούρτι, στα οποία θα προσθέσετε και άλλα τροπικά φρούτα όπως η μπανάνα και το μάνγκο, καθώς και λίγη τριμμένη καρύδα.
Σνακ
Ετοιμάστε τις πιο πολύχρωμες φρουτοσαλάτες χρησιμοποιώντας φρούτα όπως ανανά, καρπούζι, μπανάνα και ακτινίδιο. Μπορείτε, με τα ίδια υλικά, να ετοιμάσετε ανάμεικτους φυσικούς χυμούς που θα αραιώσετε με λίγο πάγο για περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι!
Κυρίως γεύματα
Ο ανανάς ταιριάζει.. ασυνήθιστα με κρέατα, προσδίδοντάς τους μια εξωτική, γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε σπιτικά σουβλάκια με κοτόπουλο, ανανά, κρεμμύδι και ντοματίνια ή σπιτικά burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και μία φέτα ανανά. Μπορείτε επίσης, να ετοιμάσετε κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα στην οποία θα προσθέσετε ανανά, κρεμμύδι, πιπεριές και ντομάτα. Τέλος, ο ανανάς μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και στις σαλάτες σας: δοκιμάστε τον με σπανάκι, καρύδια, τριμμένη φέτα και βινεγκρέτ μπαλσάμικου!
Επιδόρπια
Φυσικά, ο ανανάς ως φρούτο ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές γλυκές συνταγές. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα επιδόρπιο γιαουρτιού με ανανά και θα μας θυμηθείτε!
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ