Το άριστα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσελκύει χιλιάδες ζευγάρια από το εξωτερικό, ακόμη και από χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πάντος, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος και Γ.Γ. της ΕΕΑΙ.
«Μόνο από τη Ρουμανία – με την οποία η Ελλάδα έχει και ειδικό σύμφωνο συνεργασίας- κάθε μήνα μας επισκέπτονται 50 ζευγάρια», υποστήριξε ο κ. Πάντος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως χρειάζεται η βοήθεια της Πολιτείας, προκειμένου να υπάρξουν σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό.
Σήμερα, 80 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης, ενώ μόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται, ετησίως, 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο 40%, δε, των περιπτώσεων υπογονιμότητας ευθύνεται η γυναίκα, στο 40% ευθύνεται ο άνδρας, ενώ σε ένα 20% των περιστατικών το πρόβλημα ξεκινάει και από τους δύο υποψήφιους γονείς, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.
Στην Επιστημονική Εκδήλωση θα διερευνηθούν, όμως, και οι νομικές και ηθικές παράμετροι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίο, Αντιπρύτανης, Ισμήνη Κριάρη, ένα από τα βασικά νομικά ζητήματα που θα τεθούν και τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο το συζητήσεων διεθνώς σχετίζονται με την ανωνυμία του δότη. Κατά πόσο δηλαδή ένα παιδί, που γεννήθηκε με δωρεά σπέρματος ή ωαρίου, έχει το δικαίωμα να γνωρίσει από πού κατάγεται το γενετικό υλικό του. Στην Ελλάδα, πάντως, όπως εξήγησε η κα Κριάρη, η νομοθεσία δέχεται την ανωνυμία του δότη, αν και παρατηρείται μια μεταστροφή των θέσεων, προς την άποψη της αποκάλυψης του δότη, στο πλαίσιο διαμόρφωσης της προσωπικότητας του παιδιού.
Επίσης, μεταξύ των ερωτημάτων που θα τεθούν είναι έως πού εκτείνονται τα όρια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της ευγονικής, ποιος ο ρόλος και τα όρια που θέτει σήμερα στην Ελλάδα η βιοηθική απέναντι στις τεχνικές εφαρμογές και αν είναι έννομη η θεραπευτική κλωνοποίηση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ