Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Μαΐου, που αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα της Δ’ αξιολόγησης. Συνιστά, βέβαια, άλλο ένα “αγκάθι” για τη φαρμακοβιομηχανία αφού απ’ άκρη σ’άκρη του κλάδου έχει συνοδευτεί με έντονες ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Το παρόν Δελτίο ισχύει για τους ΚΑΚ, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές, από 15-06-2018, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 02-07-2018 και για τα φαρμακεία από 26-07-2018, ενώ ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά, από αύριο και έως την Δευτέρα 18/06/2018 και ώρα 11.59 μμ. Ενστάσεις που αναμένεται να είναι αρκετές, αν αναλογιστούμε ότι απο τις 690 που έφθασαν στον ΕΟΦ, οι 298 κατέπεσαν, όπως είχε γράψει το Virus.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είχε υπολογίσει τη μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα στο 9,5%, βάσει του τελικού προσχεδίου που έστειλε ο ΕΟΦ στην Αριστοτέλους. Αντιστοίχως, οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντας είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα. Υπολογίστηκε ότι πάνω από 2000 χιλιάδες φάρμακα τιμολογήθηκαν κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων της Ευρώπης ή ακόμη και κάτω από τη χαμηλότερη τιμή, ενώ ο συνολικός αριθμός των κωδικών που υπέστησαν μείωση έφθασαν τις 2400. Από την άλλη, ανατιμολογήθηκαν 7.920 κωδικοί και σε 5.417 δεν έγινε καμία μείωση.
Πάντως, από τους κωδικούς που υπέστησαν μείωση 639 off-patent φάρμακα ήταν χαμηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, 737 off-patent φάρμακα ήταν χαμηλότερα από το μ.ο. των τριών αλλά υψηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή, ενώ 237 γενόσημα ήταν χαμηλότερα από το 65% του off-patent αναφοράς. Θυμίζουμε, εδώ, οτι υπήρξαν και 79 κωδικοί για τους οποίους οι ΚΑΚ προχώρησαν σε εθελούσιες μειώσεις τιμών. Τώρα, τι μπορεί να περιμένουν οι εταιριες για άλλες διορθώσεις; Μάλλον, ελάχιστα αφού ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας ελαχιστα περιθώρια έχουν αφήσει.
PIF
Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων συνάντησε νέες αντιδράσεις ακόμη και λίγη ώρα πριν την ανάρτηση του. Με ανακοίνωση του το PhRMA Innovation Forum γίνεται λόγος για παραβίαση των αρχών τιμολόγησης, “με αποτέλεσμα τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA”. Παραθέτει, δε, τις δικές του προτάσεις.
Σε αυτό συμβάλλουν, σύμφωνα με το PIF, έχει συμβάλλει μια σειρά στρεβλών ρυθμίσεων, όπως η προστασία ανώτατης μείωσης 10% για τα γενόσημα, ανατιμολόγηση με 1 ή 2 χώρες κοκ, που συμπαρασύρουν και τις τιμές αποζημίωσης σε υψηλότερα επίπεδα. “Κατά συνέπεια ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε clawback ενώ η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται”, σημειώνει το Forum.
Το PIF αναγνωρίζει τη σημασία να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της τοπικής παραγωγής και να υπάρχουν κίνητρα, όπως επίσης και το θεσμικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη διείσδυση των παλιών και οικονομικών φαρμάκων. “Το να υπάρχει μέριμνα και να μην ανατιμολογούνται προϊόντα χαμηλής αξίας ώστε να μην απαξιώνεται το φάρμακο και να μη δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας είναι κατανοητό. Όπως επίσης είναι επιτακτικό, λάθη του παρελθόντος ή στρεβλώσεις από διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών να διορθωθούν μια και καλή”, διευκρινίζει.’
Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, πως το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η Τιμολόγηση το έδωσε. “Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων”, σημειώνει το PIF και παραθέτει 4 βασικές θέσεις:
“Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από το γινόμενο της ποσότητας (πολλαπλασιαστής) επί της τιμής (πολλαπλασιαστέος). Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο εξορθολογισμός της δαπάνης δεν περνάει πλέον από τον πολλαπλασιαστέο αλλά από τον πολλαπλασιαστή”, καταλήγει.
YA ΔΤΦ ΜΑΪΟΥ 2018-11062018
ΔΤΦ ΜΑΪΟΥ 2018-11062018
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ