Η ψωρίαση εντάχθηκε, μετά από χρόνια προσπαθειών, στον κατάλογο των παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Με μειωμένη συμμετοχή, 10%, θα προμηθεύονται από ‘δω και στο εξής τις απαραίτητες συστηματικές από του στόματος θεραπείες και σκευάσματα τοπικής θεραπείας, οι ασθενείς με ψωρίαση.
Στην Ελλάδα, ζουν 200.000 άνθρωποι με ψωρίαση, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να καταβάλλουν το 25% της συμμετοχής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι, χρόνια τώρα οι πάσχοντες διεκδικούσαν την ένταξη της ψωρίασης στον κατάλογο των παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου.
“Για να καταλάβετε, μια απλή αλοιφή μπορεί να κάνει ακόμη και 25 ευρώ. Με 25% συμμετοχή, ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να καταβάλλει 7,5 ευρώ. Πολλοί ασθενείς, όμως, δεν έχουν αυτά τα χρήματα κι έτσι με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους στρέφονται σε βιολογικές θεραπείες, που το ποσοστό συμμετοχής είναι μηδενικό” εξηγεί μιλώντας στο Virus, ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ, Κώστας Λούμος.
Οι σύγχρονες αυτές θεραπείες είναι ιδιαίτερα ακριβές ενώ έχουν και σημαντικές παρενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι μελέτη που είχε πραγματοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ είχε δείξει πως η μείωση της συμμετοχής των ασθενών για τις θεραπείες, θα οδηγούσε σε άμεση και μεγάλη εξοικονόμηση για το σύστημα. Με τα επιχειρήματα αυτά, μεταξύ άλλων, πριν από περίπου ένα χρόνο οι ψωριασικοί είχαν καταθέσει αίτημα για μείωση της συμμετοχής τους.
“Είχε προηγηθεί σχετική αλληλογραφία με τον Υπουργό Υγείας, στην οποία διατυπώνονταν τα αιτήματα για μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, καθώς και ένταξης της ψωρίασης στην κατηγορία των δυσίατων νοσημάτων. Ακολούθησε η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Forum Ανταλλαγής Απόψεων για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα», με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων Φορέων Υγείας και της πολιτικής ηγεσίας, κατά την οποία τα παραπάνω αιτήματα βρήκαν θετική ανταπόκριση” αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», Τίνα Κουκοπούλου.
Το ζήτημα είχε “σηκώσει” και το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ, με συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας, ανταλλαγή αλληλογραφίας και συνεχείς τηλεφωνικές επαφές.
Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε πρόσφατα κι έτσι οι ασθενείς με ψωρίαση θα καταβάλλουν 10% συμμετοχή για την τοπική ή/και συστηματική τους θεραπεία, από το 25% που ίσχυε έως σήμερα.
“Αυτή η απόφαση προσφέρει μεγάλη ανακούφιση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της παρατεταμένης κρίσης. Πλέον, οι ασθενείς μπορούν να επικεντρωθούν στη θεραπεία τους και την καλύτερη διαχείριση της νόσου” τονίζει ο κος Λούμος.
Την ικανοποίησή της για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη εκφράζει και η πρόεδρος του Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», Τίνα Κουκοπούλου. “Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι τα άτομα με ψωρίαση στη χώρα μας έχουν δυνατή φωνή και με ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία μπορούν να πετύχουν πολλά” σημειώνει. “Ασφαλώς, δεν σταματάμε εδώ και αναμένουμε με ανυπομονησία την εκπλήρωση των υπολοίπων δεσμεύσεων του Υπουργείου” προσθέτει, υπενθυμίζοντας πως εκκρεμεί η δέσμευση της Αριστοτέλους για την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών.
Ανάλογη πρόβλεψη περιλαμβάνει η ΚΥΑ και για τους ασθενείς με νόσο του Crohn, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, σύντομα θα υπάρξει τροποποίηση για να ενταχθούν στον κατάλογο των παθήσεων με μειωμένη συμμετοχή και θεραπείες που αφορούν στην Ελκώδη Κολίτιδα.
fek4698
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ