Σωτήρια αναμένεται να αποβεί η διευκόλυνση της υποβολής σε γενετικά τεστ για τον καρκίνο μαστού για σχεδόν 3.000 γυναίκες στην χώρα μας κάθε χρόνο. Η συμμετοχή τους στην εξέταση που αφορά τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2 και καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ μειώθηκε και απλοποιήθηκε η διαδικασία.
Έως τώρα οι εξεταζόμενες γυναίκες θα έπρεπε αρχικά να καταβάλλουν με ίδιες δαπάνες 800 ευρώ και στη συνέχεια να καταθέσουν έγγραφα στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβουν 680 ευρώ. Πλέον δεν χρειάζεται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, ενώ ακόμη η συμμετοχή τους από 120 ευρώ μειώνεται στα 85 ευρώ.
Η προσπάθεια διευκόλυνση των γυναικών που ενδέχεται να φέρουν κάποια μετάλλαξη, ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης «Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2». Επιδίωξη αποτελεί η πρόσβαση και η άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών σε σύγχρονες εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις με απώτερο σκοπό την καλύτερη διαχείριση και τη λήψη εξατομικευμένων θεραπευτικών αποφάσεων.
Ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέσω αυτών των εξετάσεων αφορά:
Οι συμβάσεις προβλέπουν την ανάπτυξη δικτύου συμβεβλημένων εργαστηρίων που πληρούν πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για τη διενέργεια καινοτόμων γονιδιακών εξετάσεων. Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην άμεση πρόσβαση των δικαιούχων σε αξιόπιστα εργαστήρια χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού. Πρόκειται για συμφέρουσα κίνηση και για τον οργανισμός καθώς το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας μέσω της υλοποίησης της συμφωνίας, «υπολογίζεται γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα ετήσιες δαπάνες για τη συγκεκριμένη εξέταση».
Αναλυτικά, «η συμμετοχή των δικαιούχων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 ευρώ έναντι του ποσού των 105 ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την «προσπάθεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για σοβαρές παθήσεις στη χώρα μας γίνεται με την ένταξη στην συνταγογράφηση γενετικών εξετάσεων Κληρονομούμενου Καρκίνου. Για πρώτη φορά οι ασφαλισμένες θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου με μικρότερη συμμετοχή. Η νέα εξέταση αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ