Skip to content

Ανάστατοι οι ρευματοπαθείς για τις εξελίξεις στο Φάρμακο

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Ανάστατοι είναι οι ρευματοπαθείς ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον τρόπο αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για όσους δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Tο θέμα θίγει με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), όπου τονίζει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα στο Φάρμακο θα επιδεινώσουν την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες τους γλυτώνουν από αναπηρίες και τους βοηθούν να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα.

Στα νέα αυτά μέτρα προβλέπεται ότι  για να αποζημιωθεί ένα νέο φάρμακο για τον Έλληνα ασθενή, θα πρέπει πρώτα το φάρμακο αυτό να έχει κυκλοφορήσει και να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της Ευρώπης, 7 από τις οποίες μάλιστα πρέπει να διαθέτουν και οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ). «Αυτό έχει σαν συνέπεια τα νέα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ίσως ετών,  με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσβαση σε καινοτόμες  θεραπείες που καθίστανται απαραίτητες για τους ασθενείς» αναφέρει η ΕΛΕΑΝΑ.

Πρόβλημα επίσης φαίνεται να είναι και η αναγκαστική έκπτωση που θα είναι απαιτητή για την ένταξη του φαρμάκου στην θετική λίστα.  «Με το μέτρο αυτό θίγονται μικρές, ελληνικές εταιρείες που εισάγουν το φάρμακο και το κέρδος τους κυμαίνεται γύρω στο 30%.  Αναγκαστικά λοιπόν μια έκπτωση της τάξης του 25%, θα καθιστά αδύνατη την εισαγωγή αυτών των προϊόντων, ενώ φαίνεται να ευνοεί τις πολυεθνικές με άμεση αντιπροσώπευση στη χώρα μας, διότι θα έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης της έκπτωσης» συμπληρώνει η ΕΛΕΑΝΑ.

Αντί των προαναφερόμενων μέτρων, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα προτείνει:

  • να γίνεται αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ),
  • να επεκταθεί η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και κατ’ επέκταση η καταγραφή των ασθενών,
  • να υιοθετηθούν «σκληρά» θεραπευτικά πρωτόκολλα προς όφελος της πολιτείας και των ασθενών.
ΕΛΕΑΝΑΚαινοτόμα ΦάρμακαΡευματοπαθείς

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νεότερα δεδομένα για το σταθερό συνδυασμό IDegLira
Ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα για τις ΙΦΝΕ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...